IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: Автономните електромобили ще намалят търсенето на петрол до 2040 г.

Компанията очаква броят на електрическите автомобили да нарасне до 320 млн. през същия период

17:39 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пик на петрола

Лондонската компания BP се присъединява към други петролни компании като Royal Dutch Shell в прогнозирането на пик на търсенето на петрол в края на 30-те години на този век. След това се очаква то леко да намалее до около 110 млн. барела дневно.

Компанията не предвиждаше пик на търсенето в предишните си прогнози до 2035 г. Макар че секторът на транспорта ще продължи да доминира растежа в потреблението на петрол, търсенето от пластмасовата промишленост ще се превърне в основен източник за растеж през 30-те години.

Петролни компании като BP, Shell и френската Total залагат на повишено търсене от петрохимичния сектор в идните десетилетия. Дейл обаче заяви, че промени в регулациите за потреблението на пластмаса като стриктната политика за пластмасовите торбички и пакетирането могат да понижат търсенето на петрол с 2 млн. барела дневно, почти колкото въздействието от електромобилите.

Като цяло търсенето на енергия ще продължи да расте в идните десетилетия с повишение от една трета до 2040 г. или около 1,3% на година, тласкано от растежа в Китай и Индия, но светът се учи „да прави повече с по-малко енергия, тъй като икономиките стават по-ефективни, казва Дейл.

Например БВП на ЕС се очаква да се утрои през 2040 г. спрямо 1975 г., но нивото на търсене на енергия ще се запази. Търсенето на енергия от Китай ще продължи да расте, но по-бавно до 30-те години на века, когато Индия ще се превърне в основен двигател на растежа.

BP отново ревизира към повишение прогнозата си за растеж на възобновяемата енергия, която се очаква да нарасне с 40% до 2040 г., като делът ѝ в енергийния микс ще се повиши от 4% на 14%.

Корекцията се дължи на напредъка на технологиите, както и на по-агресивните държавни политики, особено в Индия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още