IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левият популист Лопес Обрадор печели президентския вот в Мексико

С обещанията си да се отърве от корупцията и да подчини наркокартелите към 64-годишния бивш кмет на Мексико сити има големи очаквания

10:13 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрес Мануел Лопес Обрадор в изказване след победата си <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андрес Мануел Лопес Обрадор в изказване след победата си Снимка: Ройтерс

Левият популист Андрес Мануел Лопес Обрадор печели президентските избори в Мексико, става ясно от резултатите на екзитполове, цитирани от агенция Ройтерс. Това поставя условията за управлението на най-лявото правителство в страната от десетилетия на фона на обтегнати отношения с администрацията в САЩ.

С обещанията си да се отърве от корупцията и да подчини наркокартелите към 64-годишния бивш кмет на Мексико сити има големи очаквания, като в същото време инвеститорите ще следят отблизо мерките му за намаляване на неравенството в страната.

Правителството на Обрадор може да доведе до по-засилен контрол върху чуждестранните инвестиции, заемайки и по-несговорчив тон спрямо САЩ. Въпреки това мексиканското песо увеличи стойността си с над 1%, след като опонентите на победителя обявиха поражението си минути след официалния край на изборния ден.

Сред тях бе и кандидатът на управлявалата досега Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде. „За доброто на Мексико му желая най-големи успехи“, каза Меаде в реч, цитиран от БТА.

Четири екзитпола показаха, че Обрадор води с над 20 процентни пункта пред своите конкуренти и печели вота с между 46,8% и 59%. Официални данни от гласуването се очакват по-късно днес.

Въпреки очакванията за по-изострени отношения с Вашингтон американският президент Доналд Тръмп бе един от първите държавни лидери, който поздрави Обрадор, за успеха. В Twitter държавният глава написа, че „няма търпение“ да работи с него, както и че „може да бъде направено много“ за доброто на Мексико и САЩ, предаде БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още