IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико подготвя една от най-големите имотни сделки в Латинска Америка

Правителството в страната смята да продаде военна база, а очакванията са цената й да достигне 1 млрд. долара

17:41 | 01.03.18 г.
<p>
	Фасадата на военната база в Мексико Сити.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фасадата на военната база в Мексико Сити. Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Мексико планира да продаде гигантски парцел, който ще превърне неразвит район в Мексико Сити в един от най-доходоносните имотни проекти в Латинска Америка. Очаква се стойността му да достигне 1 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Военната база, чиято площ от 125 хектара е близо четири пъти по-голяма от размера на Дисниленд, е един от последните големи парцели, подходящи за застрояване, в централната част на Мексико Сити. Градът е с население от над 20 млн. души, а цената на земята в най-желаните квартали расте.

„Това ще бъде най-големият проект в Латинска Америка до момента“, казва Родриго Суарес, главен оперативен директор на мексиканската компания за частни капиталови инвестиции Hasta Capital. „Това ще бъде уникална възможност за цяло едно поколение да изгради квартал от самото начало“, допълва той.

Сателитни снимки показват, че теренът, върху който се намира военната база, разполага с обширно зелено пространство. Той е разположен между луксозни офис сгради, търговски център и модерни къщи недалеч от лъскавите офис и жилищни сгради, построени от мексиканския милиардер Карлос Слим в квартал Нуево Поланко.

Възможната продажба на терена беше обявена в документ, публикуван в местния държавен вестник миналия месец, но остана незабелязана в медиите. По информация на Ройтерс обаче плановете за продажба вече са в ход.

Според документа военните вече не се нуждаят от парцела и той не може да бъде използван от държавни институции. Средствата от продажбата ще отидат във федералната хазна.Правителството планира да наеме експерти от консултантската компания JLL, за да оценят имота, което разкрива намерения за привличане на големи инвеститори.

Експерти в областта на недвижимите имоти смятат, че истинската стойност на имота трудно може да бъде определена, докато правителството не обяви дали смята да продаде парцела в сегашното му състояние или с възможност за промяна на района, която би позволила доходоносно високо строителство.

Процесът може да продължи и при следващата президентска администрация, ако не бъде завършен до края на мандата на президента Енрике Пеня Нието на 30 ноември. Ново строителство с изисквания за мащабна инфраструктура в пренаселения град може да се натъкне на сериозно противопоставяне.

Ако бъде предоставено разрешение за мащабно строителство, чуждестранни институционални инвеститори като американски пенсионни фондове и държавни инвестиционни фондове вероятно няма да пропуснат възможността да инвестират в един от топ пазарите в Латинска Америка, казват местни експерти в областта на имотите.

Данните за районирането на града на министерството на градското развитие показват, че строителен предприемач може да построи около 25 100 жилищни единици на терена. Тъй като жилищата в района се продават на средна цена от 24 000 песо за кв. м (1280 долара), експерти в недвижимите имоти прогнозират, че цената на терена може да достигне 1 млрд. долара.

Ако тази трансакция стане факт, това може да се окаже най-голямата продажба на земя в историята на Мексико и една от най-големите в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още