IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell навлиза на японския пазар на електроенергия

Това ще бъде първият сериозен опит на чуждестранна компания за налагане на пазара в островната държава

23:13 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една от най-големите енергийни компании в света е започнала проучване на вероятно най-богатия пазар на електроенергия, в който тепърва започват да навлизат чуждестранните инвеститори, съобщава Bloomberg. 

Royal Dutch Shell Plc е открила малък офис за търговия с електроенергия в Япония, която се намира в своята „пробна фаза“ в изучаване на покупко-продажбата и идентифицирането на индустриални клиенти.

Втората по големина енергийна компания по пазарна капитализация търси възможности за балансиране на електрическата мрежа, когато е налице несъответствие между търсенето и предлагането, причинени от прекъсванията при вятърната и слънчевата енергия.

„Смятаме, че ще има по-голяма волатилност в електрическата система и занапред“, заяви Марк Гейнсбъроу, изпълнителен вицепрезидент в отдела за нови енергии към Shell.

Нахлуването на холандската компания на японския пазар на електроенергия, където продажбите достигнаха 14 трлн. йени (125 млрд. долара) през 2017 г., бележи първия сериозен опит на чуждестранно енергийно дружество да се наложи в островната страна, която е доминирана от местните представители на индустрията.

Според RWE AG, един от европейските лидери в търговията с електроенергия, либерализацията на енергийния пазар може да позволи на търговците да поемат риска, който японските компании искат да хеджират.

Възможността търговците да спомогнат за балансирането на електрическата мрежа ще се разшири, тъй като все повече търговски и промишлени потребители на електроенергия започват да генерират такава, смята Гейнсбъроу.

Япония, която добива около 15% от електричеството чрез възобновяеми енергийни източници, вече е изправена пред ситуация, при която чистите генератори на енергия трябва да ограничат производството, което надвишава търсенето.

Островната страна не е първият случай на набег на Shell в търговията с електричество. Компанията извършва сериозни операции в Европа като наскоро стартира търговия и в Бразилия. Тя е и вторият по големина търговец в САЩ, когато става въпрос за обем продадена енергия, подчерта Гейнсбъроу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още