IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни призова за замяна на долара като резервна валута

Според гуверньора на АЦБ той трябва да бъде заместен от подобни на Libra виртуални пари

13:10 | 24.08.19 г.
<p>
	Гуверньорът на АЦБ Марк Карни.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Марк Карни направи радикално предложение за промяна на глобалната финансова система, която в крайна сметка да замени долара като резервна валута с подобни на Libra виртуални пари, пише Bloomberg.

Само няколко месеца преди да се оттегли като гуверньор на Английската централна банка (АЦБ), Карни разкри мнението си за международната икономика в момент на обхватни промени. Търговските войни и заплахата от валутни война вредят на растежа и на международното сътрудничество, а централните банки са в капана на света на ниските лихви на фона на усилията им да съживят инфлацията.

„Комбинацията от повишена несигурност в икономическата политика, явен протекционизъм и безпокойство, че нови, негативни сътресения може да не бъдат надлежно неутрализирани заради ограничените възможности за политически маневри засилва дезинфлационните пристрастия в световната икономика. Какво трябва да се направи в такъв случай?“, запита Карни на икономическия форум на централните банкери в Джаксън Хоул, щата Уайоминг.

Той посочи, че в краткосрочен план централните банкери трябва да се справят със ситуацията. Но също така предупреди, че „нехайното приемане на статуквото е погрешно“ и в крайна сметка ще са необходими драматични стъпки.

Най-изненадващата му теза беше, че позицията на долара като резервна валута трябва да бъде прекратена и че някаква форма на глобална дигитална валута, подобна на предложената от Facebook Libra, би била по-добър вариант.

Това би било за предпочитане пред възможността статутът на долара като резервна валута да бъде заменен от друга национална валута като китайския юан, смята гуверньорът на АЦБ.

Сътресения в САЩ

Той говори само няколко часа след като американският президент Доналд Тръмп разтърси финансовите пазари, като за пореден път разкритикува в Twitter политиката на Фед и заяви, че ще отговори на ответните мита върху американски стоки, наложени от Китай.

„В дългосрочен план трябва да променим играта. Когато дойде промяна, тя не трябва да се изразява в замяната на един валутен хегемон с друг“, изтъкна Карни.

Той смята, че най-добрият вариант би бил създаването на нова „синтетична, хегемонна валута“, осигурена от държавния сектор чрез мрежа от дигитални валути на централните банки.

„Въпреки че има какво да се желае от първоначалните варианти на идеята, концепцията е интригуваща. Синтетична, хегемонна валута би подкопала доминиращото влияние на американския долар в световната търговия“, смята Карни.

Неговото основно притеснение е, че глобализацията има силни последици в цял свят и финансовата интеграция означава, че кризите може да се разпространяват бързо. Поради това американската парична политика има по-голямо въздействие върху други страни, отколкото в миналото.

Многополюсна система ще ограничи тези последици и ще помогне за минимизирането на волатилността на капиталовите потоци към нововъзникващите пазари. „Традиционните възгледи“ за паричната политика и международната финансова система „са все по-анахронични“, заяви гуверньорът на АЦБ.

„Дори бегъл преглед на паричната политика в исторически план показва, че този център няма да издържи. Нека да прекратим пагубното неглижиране на международната парична и финансова система и да изградим система, която е достойна за нововъзникващата разнородната, многополюсна световна икономика“, призова Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още