IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боливийският президент подаде оставка под натиска на армията

Ево Моралес се оттегля след протести, последвали четвъртата му победа на президентските избори в страната

09:06 | 11.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Боливия Ево Моралес – един от най-дълго управлявалите държавни лидери в Южна Америка и ключова фигура за лявото движение в региона, обяви в неделя оставката си под натиска на армията. Решението му бе взето след победата му на президентските избори в страната, след които избухнаха кървави протести и бяха отправени обвинения в изборни измами, съобщи БТА.

Моралес предложи да бъдат произведени нови избори, но главнокомандващият на въоръжените сили го призова в национален ефир да се оттегли.

„Изпращам писмото с оставката си на Законодателното събрание на Боливия", каза 60-годишният социалист. Той нарече оттеглянето си „преврат".

Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца.

По-късно Моралес заяви в Twitter, че е издадена заповед да бъде арестуван, предаде Франс прес.

Той нарече заповедта „незаконна" и добави, че домът му е бил нападнат. „Пучистите разрушават правовата държава", каза бившият социалистически лидер, чието местонахождение е неизвестно.

Съобщението за заповедта за арест бе потвърдено и от протестния лидер Луис Фернандо Камачо, посочва ТАСС.

Още преди Моралес да завърши изявлението си в ефира на националната телевизия, хора започнаха да надуват клаксоните на колите си в Ла Пас и други градове и излязоха по улиците да празнуват, развявайки боливийски знамена и гърмейки фойерверки. „Това не е Куба, нито Венецуела. Това е Боливия и Боливия е уважавана", скандираше група демонстранти в столицата.

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му подаде оставка, както и председателят на Сената.

„Дадохме урок на света, утре Боливия ще бъде нова страна", каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Меса.

Председателят и заместник-председателят на Върховния избирателен съд в Боливия бяха арестувани по обвинения в измами, извършени по време на изборите на 20 октомври, съобщи полицията, цитирана от ДПА. Мексико предложи убежище на Моралес, съобщи мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от Франс прес.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел осъди „жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия", новоизбраният аржентински президент перонист Алберто Фернандес и венецуелският президент Николас Мадуро също заклеймиха "държавния преврат".

Колумбия поиска извънредна среща на постоянния съвет на Организацията на американските държави „за намиране на решение на сложната институционална ситуация" в Боливия, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis18
преди 4 години
т.е. в прав текст Сашевци го уволниха щот подписа за чайниците за OBOR и на тия лошо им стаа кат видят някой да се храща на китайското хоро ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още