IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Пандемията не трябва да ни разсейва от ангажимента за енергиен преход

Спадът в количеството на въглеродните емисии е временно явление и може да се обърне отново към растеж след края на вирусната криза, смята Фатих Бирол

23:31 | 19.03.20 г. 10
<p>
	Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Снимка: Bloomberg

Субсидиите за изкопаеми горива

Скорошният рязък спад на цените на петрола също е чудесна възможност за държавите да намалят или премахнат субсидиите за потребление на изкопаеми горива. Днес в световен мащаб са ангажирани около 400 милиарда долара под формата на такива субсидии, а над 40% от тях трябва да направят по-евтини петролните продукти. 

Вероятно правителствата имат своите причини да направят енергията по-достъпна, особено за най-бедните и уязвими групи. Но много субсидии са неефективно насочени, като от тях непропорционално се възползват по-заможните слоеве от населението, които използват много повече от субсидираното гориво. На практика ефектът от повечето субсидии е да се насърчат потребителите да губят енергия, добавяйки ненужно количество емисии и обременявайки правителствените бюджети, които иначе биха могли да дадат приоритет на образованието или здравеопазването.

Коронавирусът показва, че доминантната позиция на Китай също е уязвима

Коронавирусът носи със себе си и други рискове за прехода към чиста енергия. Китай, страната, която беше най-силно засегната от вируса в началото на неговото разпространение, е основният световен производствен източник на много технологии за чиста енергия като слънчевите панели, вятърните турбини и батериите за електрически автомобили. Китайската икономика беше силно засегната по време на усилията на правителството да овладее заразата, особено през февруари, което доведе до потенциални затруднения във веригите на доставка за някои технологии и компоненти.

Ето защо правителствата трябва да се уверят, че поддържат ангажимента си за чист енергиен преход, докато реагират на тази бързо развиваща се криза. Анализ на МАЕ показва, че правителствата пряко или косвено управляват повече от 70% от глобалните енергийни инвестиции. Днес те имат историческата възможност да насочат тези инвестиции към по-устойчив път.

мае мае

Пик на емисиите

Както МАЕ обяви миналия месец, световните емисии на въглероден диоксид, свързани с енергетиката, спряха да нарастват през миналата година, дори когато световната икономика се разшири с близо 3%. Трябва да сме сигурни, че 2019 г. ще бъде запомнена като окончателния пик на глобалните емисии и това означава да предприемем действия сега, за да ги насочим към спад през това десетилетие.

Възможно е да наблюдаваме спад на емисиите през година в резултат на въздействието на коронавируса върху икономическата активност, особено в транспорта. Но е много важно да се разбере, че това няма да е резултат от приемането на нови политики и стратегии от правителствата и компаниите. Най-вероятно това ще бъде краткосрочен спад, който може да бъде последван от възстановяване на растежа на емисиите, когато икономическата активност нарасне отново.

Устойчивото намаляване на емисиите ще се случи, само ако правителствата и компаниите изпълнят ангажиментите, които вече са обявили или които, надяваме се, ще приемат съвсем скоро.

мае мае

Правителствата могат да използват настоящата ситуация, за да засилят амбициите си в областта на климата и да стартират устойчиви пакети за стимулиране, фокусирани върху технологиите за чиста енергия. Пандемичната криза вече нанася значителни щети по целия свят. Вместо да усложняваме трагедията, като ѝ позволяваме да възпрепятства усилията към постигане на чист енергиен преход, трябва да използваме възможността да помогнем за ускоряването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 4 години
Дал съм грешни данни. Нефт и газ съствляват 18% от БВП на Норвегия и 62% от износа им. Няма да е лесно да запълнят тази дупка.Относно мигрантите, не бъди толкова сигурен, че ще спрат да ги хранят. Нищо не е свършило докато не свърши. Norway is in the global top 7 exporters of crude oil. The oil and gas sector constitutes around 18% of Norwegian GDP and 62% of Norwegian exports in 2018. Norway is Western Europe's most important source of natural gas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
пак добре,че можеш да четеш... поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Ходил съм в Норвегия. Много са напред с зелената енергия. Много електрички карат. 5 милиона са, организирани и дисциплинирани.И да спрат да продават нефт пак ще са по добре от нас например. А историята че някой ще продължава да храни мигранти в Европа, свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
И Норвегия е в това число - 25% от износа е нефт. Погледни какво става с норвежката крона тези дни. Там имат и много мигранти, които трябва да хранят и може да стане много лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Как да преминем към зелена енергия. Това значи полуразвитите мюсулмани и руснаци които се изхранват благодарение на петрола да умрат от глад. Говорим за 1,5 милиарда маймуни, които могат да бъдат агресивни. Трябва първо някак си да ги ограничим да не нападат цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Страх от това да не спре зелената далавера, измамата на века, това се чете в този пиар материал. Зелената чорба започва да се вкисва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Не се притеснявай - мечият пазар скоро ще създаде най-голямата армия от безработни в историята - милиарди буквално го казвам. У нас ще има 1 милион нови безработни и тези хора без работа и без пари ще бъдат много гневни и ще пометат всяка власт, която им вдига тока, за да спасява планетата и така "енергийния преход" ще бъде блокиран завинаги, а не временно, защото възстановяване няма да има за икономиката за много десетилетия напред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
така е импе , за начало казвам да спрем субсидийте на атомните централи ... :))) ... и е крайно време да си плащат за ядрените отпадъци , а не бюджетите на държавите да ги мислят ... за иначе уж много ефффффтиния ядрен ток ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Статията остава едно гнъсно чувство, все едно авторът едва ли не се кефи на пандемията и придружаващият я икономически срив - защото се намалявали някакви емисии? Ами пуснете тогава една чума, да изпонатръшка половината човечество - какво ще кажете?Но всичко е въпрос за едни пари - ГОЛЕМИ пари, които да бъдат откраднати от хората и да потънат в правилните джобове - цитирам една скорошна статия:"Нормалните правила за държавна помощ на ЕС няма да се прилагат за проекти, ползващи се със статут на IPCEI, което означава, че националните правителства ще могат да ги субсидират, без да се налага да спазват строги граници на държавните помощи.Комисията ще въведе преработени правила за държавна помощ за IPCEI, потвърди Комисията в изявление, като заяви, че ще позволи на държавите-членки да финансират мащабни иновационни проекти през граница, КОИТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЕ БИХА МОГЛИ ДА БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ, ПОРАДИ ПАЗАРЕН ПРОВАЛ.https://***.investor.bg/evropa/334/a/syiuzyt-za-chist-vodorod-na-es-shte-stane-fakt-prez-liatoto-300172/?page=2Това е. Т.нар. "зелена енергия" е икономически неконкурентна. Дори тия, които искат да ни я натрапят, го признават в прав текст. Това което искат е - ПАРИ, които те не са изработили - субсидии - колкото е възможно повече. Климатическият терорист по нищо не се отличава от цганинът - той само ИСКА - и изобщо не се интересува искаш ли да му дадеш и можеш ли да му дадеш, дали се радваш на изобилие или сам си в нужда. Иска ти нагло, безочливо, зъби ти се и те заплашва. Ако зависеше от мене - всички тия щяха да бъдат осъдени и пратени в мините да копат въглища.Светът ще влезе в рецесия, милиони дребни бизнеси ще фалират - милиони хора ще загубят работата си - тия пак нагли и пак искат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Безочлив наглец, светът в момента има много по-важни грижи от безумното ти бълнуване. Като е толкова ефективна "зелената" енергия, тя не трябва да получава НИКАКВИ субсидии - нека сама по естествен път да се наложи... а не да крадете трилиони от джобовете ни, омайвайки ни със сладки приказки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още