IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce очаква електрическите самолети да са реалност до 3-5 години

Уверени сме в технологията. Сега трябва да увеличим мащаба ѝ, посочва Роб Уотсън, президент на електрическото подразделение на компанията

13:31 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производителят на самолетни двигатели Rolls-Royce Holdings Plc очаква появата на малки, изцяло електрически самолети след три до пет години.

Първото търговско приложение на системата P-Volt, разработена от Rolls-Royce, ще има около 600 киловатчаса мощност, което ще позволи превоза на шест до осем човека на до 80 морски мили, коментира Роб Уотсън, президент на електрическото подразделение на компанията. Тези параметри ще се подобряват с развитието на технологиите при батериите и може да се стигне до полет от до 400 км през 30-те години на хилядолетието, каза Уотсън по време на авиошоуто в Сингапур, цитиран от Bloomberg.

„Уверени сме в технологията. Сега трябва да увеличим мащаба ѝ, така че да има значимо икономическо въздействие“, каза Уотсън, който пое мениджърския пост по-рано през годината. Според него градското въздушно движение и регионалното въздушно движение ще се превърнат в реална възможност за придвижване „през следващите три до пет години“.

Редица компании по света – от стартъпи до установени самолетни гиганти и дори автомобилни производители, се намират в различни етапи от разработването на самолет, който да се задвижва от алтернативно гориво. Междувременно натискът върху индустрията расте в търсене на начини за намаляване на вредните емисии. Опциите, по които се работи, включват устойчиво самолетно гориво, водород, електрически машини, както и хибридни.

Електрическата система на Rolls-Royce може да се използва както за вертикални излитания и кацания, така и при пътувания на кратки разстояния. Един от клиентите на компанията – Vertical Aerospace Group Ltd., вече има поръчки от American Airlines Group Inc., Virgin Atlantic Airways Ltd., Avolon Holdings Ltd. и др. От Vertical Aerospace посочват, че техният четириместен пътнически самолет VA-X4 ще може да лети с до 200 мили в час в диапазон до 100 мили.

Според Уотсън обаче теснофюзелажните самолети, най-популярните модели на Airbus и Boeing, да станат изцяло електрически.

„Ако искате да превозвате стотици души на хиляди мили разстояние, какъвто е пазарът (на самолетите – бел. ред.) с една пътека между редовете, батерия никога няма да може да го направи, защото просто ще сте ограничени от енергийната плътност на батерия и тежестта на тази батерия“, коментира Уотсън. Според него достигането на нетни нулеви емисии ще премине първо през устойчиви горива, а след това – водород.

Rolls-Royce в момента води преговори с доставчици на батерийни клетки, тъй като наближава ключовия етап на сертифициране на технологията си, посочва Уотсън. Компанията ще сглобява и проектира батериите, но няма да ги произвежда.

„Трябва да вземем решение за избор на доставки през следващата година-година и половина“, посочва президентът и уточнява, че през тази година компанията ще вземе решение за стратегическите си доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още