IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия доминира в челните места в класацията за влиятелни паспорти за 2022 г.

Българският документ остава на 17-о място с достъп до 173 страни

08:48 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Япония, Сингапур и Южна Корея – това са страните, които имат най-влиятелните паспорти в света, който тепърва се възстановява от Covid пандемията. 

Японският паспорт предоставя безпроблемен достъп до 193 страни – с една повече от Сингапур и Южна Корея, показва актуалният индекс на компанията за имиграционни услуги Henley & Partners.

България се нарежда на 17-о място с безпроблемен достъп на родния паспорт до 173 държави. Поделяме позицията с друга страна от балканския регион – Хърватия. Спрямо предходната година няма разлика в подредбата за нашата страна.

Челната тройка се допълва от Германия и Испания на трета позиция с достъп на съответните паспорти до 190 страни.

Челната петица на подреждането. Графика: Bloomberg

Руският документ се нарежда на 50-о място, давайки достъп до 119 държави. Китай пък е на 69-о място с достъп до 80 страни, Индия е на 87-о място, а афганистанският паспорт е най-безполезен с достъп до само 27 държави.

„Възстановяването и възвръщането на свободата за пътуване, както и нашият вроден инстинкт за движение и миграция, ще отнеме време“, посочва председателят на Henley & Partners Кристиан Келин, цитиран от Bloomberg.

До около 2017 г. азиатските държави почти не присъстваха сред топ 10 на най-приеманите по света паспорти, показват данните на индекса. Европейското лидерство обаче постепенно отслабва и Германия вече изостава от Южна Корея. Великобритания е на шесто място с достъп до 187 държави, а САЩ са на седмо място със 186 страни.

Индексът, който използва данни от период от 17 години, помага за оценка на стойността на гражданство по света, на база на което съответният паспорт предлага безвизово или улеснено получаване на виза. И все пак, на фона на продължаващото възстановяване от коронавирусната пандемия, класацията е само условна снимка на ситуацията в променящата се реалност на възстановени пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още