IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават Мостстрой на прокурор заради неплащане на заплати

Компанията е част от списък с 11 фирми, които системно бавят плащанията към служителите си

13:07 | 31.01.11 г. 2
Дават Мостстрой на прокурор заради неплащане на заплати

Главната инспекция по труда (ГИТ) ще даде на прокурор 11 фирми за системно забавяне на заплатите. Сред провинилите се попада и публичната компания Мостстрой. Това съобщиха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова, предаде БТА.

Инспекцията по труда ще сезира прокуратурата на основание чл. 407 от Кодекса на труда, поясни министър Младенов. Преди около три седмици социалният министър обяви, че 72 фирми дължат 19 млн. лв. за заплати на работниците си. Определен беше срок за издължаване до края на януари. Тогава министърът заяви, че при неизплащане на дължимите суми ще даде фирмите на прокурор за системно нарушаване на трудовото законодателство.

Общо 16 от тези 72 фирми са изплатили в пълен размер дължимите заплати на работниците и служителите, а 45 работодатели са извършили частично изплащане.

Единадесетте фирми, които ще бъдат дадени на прокурор, дължат заплати за повече от три месеца. Това са фирмите "Дейтрон" ООД, "Курортно строителство" ООД и "Интернешънъл пауър секюрити" ООД в област Варна, в област Кърджали нарушителят е "Булгатекс" ООД-Ардино, в Монтана - "Армилес-2004 ООД-Берковица, в Пазарджик - "Сокола" АД - Пещера, в Плевен - "Автобусни превози" АД.

Нарушителите на трудовото законодателство в област Пловдив са "Ален Мак" АД, "Мостстрой" АД, в област Русе - "Прециз Интер Холдинг" АД и в София - "Мостстрой София" АД.

Общата сума на вече изплатените трудови възнаграждения е 8,6 милиона лева, което е близо половината от споменатите 19 милиона, каза министър Младенов и допълни, че вече има ефект от гласността. Министърът заяви, че ще дава информация всеки месец как се изплащат работните заплати и има ли забавяне.

От август 2009 г. до края на миналата година са установени над 3640 случая на работници и служители без трудови договори, като санкцията на конкретен случай е до 15 хиляди лева, съобщи министър Младенов. Той допълни, че съвместните проверки на ГИТ, НАП и НОИ ще продължат безкомпромисно и тази година.

През януари тази година са установени нови 460 случая на работещи без трудови договори, за което са наложени съответните санкции. Само за магистрала "Тракия" за този месец са установени 13 случая на хора без трудови договори в три подизпълнителни фирми.

От август 2009 г. до 20 януари 2011 г. благодарение на ГИТ са изплатени 88, 5 милиона лева забавени плащания на работни заплати.

От проверените 72 фирми с персонал 16 465 души, четирима работодатели са в производства по несъстоятелност, трима имат двустранно споразумение за разсрочено изплащане на заплатите.

През миналата година са установени 20 хиляди случая на нарушения, свързани със заплащането, каза Румяна Михайлова.

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zarco
преди 13 години
Именно затова, защото няма реален пазар на труда, но (чудо-невиждано!!!)няма и конкуренция в лицето на работодателите от един бранш! Ама тВа изобщо - серЬОзна мислА ли е? Ми да: изглежда НЯКОИ работодатели не знаят що е то - конкуренция на свободен, саморегулиращ се - пазар... Пример: наскоро четох точка (!!!) в ЕТИЧЕН КОДЕКС, в която буквално се казва, че: "Не се толерира приемането на работници и служители от конкурентни фирми и потенциални клиенти"... Т.е. - изкуствено се ситуира "пазарна ситуация", при която се обезличава квалификацията на работниците и служителите (мълчаливо споразумение между работодателите), което е част от цялостното обезличаване на тая страна...Тук можем да говорим единствено за силно деформирана форма на пазар на труда, при която - след като краят на кризата не се вижда - можем тотално да скубем, ако изобщо нещо е останало... Оптимизмът произлиза единствено от това, че все още има тук-там останало нещо за "скубане"... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Спящият бик
преди 13 години
Аз започнах да се обърквам вече - този Тотю Младенов министър ли е или синдикалист? Кой му плаща заплатата - Борисов или Тренчев? Откога държавата няма друга работа, а се меси във взаимоотношенията между работници и работодатели в частните фирми. Какво стана с пазара, с конкуренцията? Тези работници, като са толкова добри, а не им плащат - защо не напуснат и не отидат при конкуренцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още