IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Големански: Надяваме се до края на 2011 БФБ да има стратегически инвеститор

Неликвидните дружества на БФБ-София ще бъдат логически отделени от ликвидните, включително в друг уеб сайт, като ще останат да се търгуват на регулиран пазар

11:57 | 17.03.11 г. 1
<p>Васил Големански (вляво) и Асен Ягодин (вдясно). <i>Снимка: Investor.bg</i></p>

Васил Големански (вляво) и Асен Ягодин (вдясно). Снимка: Investor.bg

„Работи се по привличането на стратегически инвеститор в БФБ-София. Вече са извършени първите стъпки, а именно държавата вече има над 50%, дружеството е публично. Следващата стъпка е листване на държавни дружества, а оттам атрактивността на БФБ да се повиши”, каза Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София на годишната пресконференция на пазарния оператор.

„Последният момент е намиране на самия стратегически инвеститор, какъвто интерес силно вярваме, че съществува и към момента. Вярваме, че това може да е едно от най-известните имена, като фондова борса на европейския пазар”, уточни той.

Надяваме се до края на тази година да имаме стратегически инвеститор в БФБ-София, уточни изпълнителният директор на БФБ Васил Големански.

”Централен депозитар е пред стартирането на клиринговата си система, в който процес активно участваме”, заяви още Големански.

„Предстои отделянето на слаболиквидните компании на отделен пазар, опериран отново от БФБ-София, като това ще е едно маркетингово решение, което планираме да направим”, каза Големански.

„В момента слаболиквидните компании и сега са отделени на Неофициален сегмент Б, като идеята е не да бъдат делистнати, а тези компании да бъдат логически отделени от ликвидните компании, но да продължат да си се търгуват”, уточни изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

„Информацията за неликвидните дружества да бъде разпространявана отделно, а също да бъде обособен отделен сайт. Така ще се изпълнят и двете цели, тези дружества да си останат публични и търгувани на регулиран пазар, но да не се смесват с ликвидните, за нашите условия, емисии”, сподели Такев.

По думите му предстои да бъдат измислени и по-добри наименования на сегментите, вместо сегашните „Неофициален“ или „Официален“ пазар.

„По отношение на другите институции на пазара постигнахме нов партньорски дух, докато преди това имаше известни затруднения. Мисля, че в момента и с КФН, и с ЦД имаме една прекрасна комуникация. Имаме отлична комуникация и с БАЛИП, и с банковата асоциация, и с БАУД”, отчете постигнатото през годината Ягодин.

„Стартирахме стратегическо партниране, на този етап с обмяна на информация с румънската, сръбската и македонската борса. Следва хърватската. Актуално в момента е двойното листване, включително на нашия пазар, а също български брокери да предложат чужди пазари. Най-големият напредък е по линия на прозрачността, чрез придобиване на публичен статут, като акциите ни вече се търгуват. Беше увеличен и капиталът, като с това бе увеличен делът на Министерство на финансите”, каза Ягодин.

„Оптимизирахме разходите, като така избегнахме най-лесното решение, а именно увеличение на таксите. От 1 януари 2011 г. се въведе диференцирана такса за регистрираните емисии на БФБ-София. Преструктурирахме отношенията си и с дъщерното си дружество Сервиз финансови пазари ЕООД”, обобщи другите активности председателят на пазарния оператор.

Удължаването на търговската сесия не бе прието от членовете на БФБ-София. Може би в бъдеще, да се надяваме, че оборотите ще се увеличат значително и такава стъпка ще бъде актуална, изразиха надежда от БФБ.

„Осъзнаваме, че привличането на нови емитенти не трябва да е само по линия на БФБ-София, но и по линия на нейните членове, но и на държавата. Знаете за проекта за листване на държавни предприятия на фондовата борса. Разгледахме и 1 000 дружества, от тях селектирахме 20 и в момента им представяме ползите от листването. Учредена бе награда за компания с голям принос към пазара”, допълни Ягодин.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Батя
преди 13 години
Да бе, да! Така лесно се оставя държавната хранилка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още