IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохим влага 2,2 млн. лв. за намаляване на емисиите от парникови газове

Дружеството ще инсталира катализатор, който се очаква да намали емисиите от диазотен оксид с 80-90%

17:19 | 13.09.11 г.
Неохим влага 2,2 млн. лв. за намаляване на емисиите от парникови газове

Неохим АД е получил одобрение от Министерство на околната среда и водите за проект за намаляване на емисиите от парникови газове в торовия завод, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Предложеният проект в предварителна фаза е изготвен в съответствие с механизма Съвместно изпълнение, според Протокола от Киото.

Като част от проекта Неохим АД ще инсталира катализатор, който да улавя емисии на диазотен оксид, които се емитират в атмосферата при производството на азотна киселина. Очаква се катализаторът да струва 2,2 млн. лв. и се предвижда емисиите от диазотен оксид да се намалят с 80-90%. Дружеството очаква продажбата на единици редуцирани емисии да помогне за възстановяването на част от разходите по проекта.

Торовият завод Неохим имат капацитет да произвежда годишно 410 000 т. амоняк, 480 000 т. азотна киселина и 630 000 т. амониев нитрат.

Късно вчера Съветът на директорите на БФБ-София реши да включи Неохим АД в индекса SOFIX, след като дружеството покрива критериите.

За последните 12 месеца акциите му поскъпват с 69% до 37,20 лв. за акция и 99 млн. лв. пазарна капитализация.

За първото полугодие на 2011 г. Неохим реализира печалба от 19,1 млн. лв. спрямо загуба от 2,56 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година.
 

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още