IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прайм Пропърти поскъпна с 37%, а Биовет поевтиня с 9% в днешната сесия на БФБ

На фокус бе срокът, който КФН даде на УД Стандарт Асет Мениджмънт да изпълни забавени поръчки за обратно изкупуване, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс

16:53 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Прайм Пропърти поскъпна с 37%, а Биовет поевтиня с 9% в днешната сесия на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 311,15 пункта при оборот от 218 хил. лв., като от началото на седмицата индексът е на минус 0,7%. BG40 прибави 0,1% до 107,02 пункта, BGTR30 отстъпи с 0,1% до 252,90 пункта, а BGREIT се покачи с 0,1% до 59,40 пункта.

„Днес търговията на родната борса отново бе слабо ликвидна, като българският пазар отново остана встрани от зелената вълна, заляла световните пазари с приближаването на крайния срок за сделка между Гърция и частните инвеститори в гръцки държавни облигации.

Основната част от достигнатия оборот от 3,795 млн. лв. на пазара на акции бе следствие на договорени сделки с 16,4% от капитала на „Прайм Пропърти БГ” АДСИЦ на стойност 3,247 млн. лв. при цена с 37% над последната цена на затваряне“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

След Прайм Пропърти с най-голям оборот в днешната сесия бяха Монбат (+0,4%) – 160 хил., Агрия  (+11,1%) – 96 хил., Велграф (0%) – 75 хил., Биовет (-8,5%) – 68 хил. и ИХ България (-0,2%) – 28 хил.

Търгуваха се общо 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 23/25, а при 7 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Прайм Пропърти (+37,4%) и Агрия (+11,1%), а с най-силен спад са книжата на Биовет (-8,5%) и Юрий Гагарин (-5,2%).

"Акцентът на търговията днес бе насочен към обнародваното на страницата на Комисията за финансов надзор нареждане към УД „Стандарт Асет Мениджмънт” АД да изпълни забавени поръчки на УПФ „Бъдеще” на обща стойност от близо 1 млн. лв.

Това накара инвеститорите да търсят информация за портфейлите на управляваните от УД „Стандарт Асет Мениджмънт” АД колективни инвестиционни схеми и на възможностите да бъдат продадени акции, със средствата от които да бъдат удовлетворени поръчките за обратно изкупуване.

В следствие на това акциите на „Биовет” АД (посочени в писмените обяснения на управляващото дружество като възможни за продажба) затвориха със спад от 8,5%, като по време на сесията той достигна 17,3% спрямо затварянето от вчера.

За последните 3 месеца пък акцията губи 31% от оценката си въпреки не дотам лошите резултати, които бяха публикувани към края на годината, вероятно в следствие на предишни продажби от въпросните колективни инвестиционни схеми", коментира Димитров.

"Тази ситуация поставя под въпрос възможността на институционалните инвеститори при необходимост да продадат притежаваните от тях по-големи пакети ценни книжа. Изключително ниската ликвидност прави трудно осъществима, а на моменти и невъзможна, такава продажба.

Дори и смятаните доскоро за високо ликвидни „сини чипове” не винаги предоставят такава възможност. В случая дори не говорим за реализиране на печалба при продажбата, а за продажба „на всяка цена”, с каквато се сблъскват от УД „Стандарт Асет Мениджмънт” АД.

Вероятно те са направили опит да предложат книжата на някой от останалите инвеститори, но в условия на криза, когато рискът се избягва повсеместно, само значителна отстъпка в цената би стимулирала евентуалните купувачи.

Дори да се намери купувач на пакетите акции във всеки фонд, може да се стигне дотам, постъпилите средства да не бъдат достатъчни, за да се удовлетворят поръчките за обратно изкупуване на УПФ „Бъдеще” заради спада в цената.

Това прави ситуацията патова и смятам е основната причина за забавянето в изпълнението на поръчките за обратно изкупуване. Изтъргуваните обеми през последните дни предполагат натискът да продължи и през следващите сесии, така че всички ще следим развитието по казуса“, каза портфолио мениджърът.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още