IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купиха се точно толкова права, че увеличението на холдинг Доверие да е успешно

Преди аукциона правата си записаха основните акционери и може би днешните купувачи са отново те

14:23 | 12.06.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Купиха се точно толкова права, че увеличението на холдинг Доверие да е успешно

На днешният аукцион за права от увеличението на капитала на Доверие обединен холдинг АД бяха купени 1 707 402 права, а за останалите 7 005 677 нямаше купувач. Цената беше възможно най-ниската, или едва 0,001 лв. за право, а сделките бяха три.

За да бъде увеличението успешно, трябва да бъдат записани 49,98% от предложените 9 463 576 акции, или точно 4 730 000 акции. Една акция може да бъде записана с 1,48 права, тоест трябва да бъдат използвани общо 7 000 400 права. Емисионната цена на акция е 1,48 лв.

Преди аукциона бяха използвани 5 293 014 права, които заедно с купените днес 1 707 402 права стават общо 7 000 416 права или с 16 повече от необходимите за успех на увеличението.

Част от тези 16 права ще се загубят при закръглението поради деленето на 1,48 (толкова права дават възможност за записване на една акция), но права за записването на поне 4 730 000 акции има.

Сметките на Investor.bg показват, че вече заявените за използване 5 293 014 права са 37,8% от всички, а малко по-малко, или 36,9%, от капитала на Доверие обединен холдинг АД са собственост на Софарма АД с 14,85%, Елфарма АД със 7,09% и Телсо АД с 15,005%. Вероятно именно тези акционери са заявили акциите си за записване. Днес имаше 3 сделки с права, което съвпада с броя на основните акционери и може би те са днешните купувачи.

Акционери в холдинга са около 100 000 лица, много от които не следят капиталовия пазар и практически няма как да научат за увеличението и съответно да участват. Затова няма кой друг, извън гореизброените акционери, да е заявил за записване 37,8% от правата на холдинга.

Предстои плащане по заявените за използване права (още преди аукционът за неизползваните права), както и по купените днес права, като крайният срок за плащане на емисионната цена от 1,48 лв./акция е 27 юни 2012 г. Тогава ще се знае дали увеличението е успешно, като за момента предпоставки за успех има.

В сметките на дружеството трябва да постъпят 7 млн. лв.

На 4 юни 2012 г. Комисията за финансов надзор потвърди проспект за увеличение на капитала на Хидроизомат АД, дъщерно на Доверие обединен холдинг. Увеличението е с до 2 598 244 акции при емисионна цена от 1,5 лв./акция, или общо 3,9 млн. лв., като може би част от парите от увеличението на капитала на холдинга ще отидат за увеличението на Хидроизомат АД.

Доверие обединен холдинг АД обяви консолидирана загуба от 3,7 млн. лв. през първото тримесечие, което е довело до стопяване на консолидирания собствен капитал с 21 млн. лв., основно поради излизане от консолидацията на Вратица АД.

Акциите на Доверие обединен холдинг АД поевтиняват с 61% за последните 12 месеца до 1,17 лв. за брой и 16 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Хидроизомат АД(4HI)

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 8
popo323
преди 11 години
Знам за дружества които изкуствено си прехвърлят дълговете на свързани фирми с договор за изкупуване на дълга обратно примерно след 3 месеца Всичко това се прави за да се фалшифицират отчетите и да се лъжат дребни балъци да кълват По принцип няма измама , според закона , но на практика си е живо ужилване А измамите които се практикуват са десетки видове Направо е смешно ,че все още има хора които купуват акции и са на тази борса В момента може да спечелят само вътрешни измамници или някой тотаджия с луд късмет Като чета коментари на някой брокери ,които се правят ,че нещо разбират направо падам от стола от смях Наистина ли останаха още техни клиенти /пациенти /по брокерските къщи които им вярват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 8
popo323
преди 11 години
Това е може би най разпространеният начин за измама на всички дребни притежатели на акции в дадено дружество По този елементрен начин акциите се разводняват и определена група лица придобиват по голям процент от капитала на дружеството , а на всички останали акциите им се обезценяват На практика не е ясно дори дали парите срещу които се купуват тези акции постъпват по сметките и дали всичко не е само фиктивно Измамата наречена БФБ продължава да кипи с пълна сила , макар и с мижави нива , ще дочакате нива на Софка и под 200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 8
mpy_yordanov
преди 11 години
Няма нищо компроматно. Даже си е логично. Например компания Х ще прави увеличение и решава, че й трябват 7 млн. лв. Сондира инвеститорите (ПФ, основни акционери и т.н.), за да си проверили дали е реалистично. Залага като минимум точно 7 млн. лв., пък ако се изпълни максимума, няма проблем. В случая е изпълнен план Мимимум, като емисията е спасена (да изчакаме до 27 юни все пак), с днес купените права. Къде е компромата, моля пояснете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 8
Петър Нейков
преди 11 години
Мнителни "читателю", ако бяхме видели нещо странно в това, щяхме да го напишем в заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 10
vsh123
преди 11 години
Оправи си заглавието, че малко компроматно звучи "анализаторе". Няма нищо странно в това да се придобиват права върху акции от основните акционери на холдинга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още