IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Възнамеряваме да ограничим инвестициите си в България

Това ще стане след изграждане на завода в София, коментира изпълнителният директор на Софарма във форума на Investor.bg

13:10 | 10.08.12 г. 26
<p>
	Огнян Донев <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Огнян Донев Снимка: Личен Архив

Изпълнителният директор на Софарма АД Огнян Донев влезе като редови потребител във форума на Investor.bg и в последните няколко дни отговори на въпроси на другите участници в дискусията.

Последният му отговор е от днес в 11:41 ч., като цялата дискусия можете да проследите в темата за Софарма АД.

Публикуваме част от въпросите към Огнян Донев и отговорите му:

tony1975: Това рязко насочване към външни пазари значи ли, че Софарма АД загърбва българския пазар? Какви са плановете ви за разпределяне на нарастващата печалбата от тук нататък? А кога ще режем лентата на завода и има и осигурен пазар за продукцията му?

Огнян Донев: Не загърбваме българския пазар, просто при така стеклите се обстоятелства наблягаме на износа, докато се разбере и от незапознатите хора, че цените ни не са високи, нито имаме някакъв монопол с 5,17% пазарен дял и 1,76% получени 2011 г. от здравната каса.

Строителството на новия завод за твърди форми в София ще приключи през октомври и до март 2013 г. очакваме да заработи след получаване на всички необходими документи. Инвестицията е значителна и ангажира всичките ни усилия. След това възнамеряваме да ограничим инвестициите си в България.

tony1975: Защо директорът за връзки с инвеститорите на Българска роза - Севтополис (БРС) отказва да дава информация за развитието на компанията на журналисти от старозагорските медии, които не са част от медийната група на Пеевски?

Огнян Донев: Ще проверя, но смятам, че е от страх. Кампанията, която тече вече близо година срещу нас, е брутална и нискоинтелигентна - нормално е всеки човек да изпита притеснение. Не знам и на кого принадлежат медиите в Стара Загора. Често се задава въпросът за бъдещето на БРС - тук изменение няма, най-вероятно в края на годината ще се влее в Софарма, за което ще се използват и обратно изкупените акции на Софарма, както винаги сме съобщавали.

Монти: По принцип Ви имах доверие на вас и Софарма „Доверие", но обещанието, което дадохте при листването на борсата във Варшава за 60% дивидент, коeто не изпълнихте, и първото увеличение на капитала на "Доверие", от което се отказахте, ме накара за всяко инвестиране във ваша компания да имам едно наум.
Имам акции от двете компании...

О. Донев: Не е приятно, но трябва да призная, че си прав. Акционерите не са виновни, че направих грешката да мисля, че медиите са бизнес като всеки друг. Макар и като миноритарен акционер ми се вмениха всякакви вини ... Да не говорим, че някои започнаха да забелязват успехите на Софарма като функция от тази инвестиция ...

О. Донев към коментатора с псевдоним Наивник: Всеки бърка понякога. Макар КФН да не обърна внимание на 145 спамо-пишещи, които се опитваха да манипулират пазара, смятам, че не е редно да отговарям на въпроси по време на сесията.

Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
Смехотворни и *** плювалници - вземете се поинтересувайте колко пазарен дял има Софарма Трейдинг, преди да говорите за монопол, проучете колко дългове имат към Трейдингът НЗОК и болниците - и се запитайте - защо в България има 20% ДДС върху лекарствата, а във Великобритания (и далеч не само там) - НУЛА ПРОЦЕНТА ??? Опитайте се да направите сметка колко губи групата Софарма - когато пишман-клиентите им бавят плащанията по повече от година?Или според вас дянков трябва да прибира по 20%, а Софарма да работи на загуба, за да могат ГРОБ да си правят евтиният популизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 11 години
Аре сега бегом за хонорара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
valeri_mechev
преди 11 години
Значи мислиш, че той е най-честния бизнесмен в България и прокуратурата само си губи времето да му повдига обвинения? Също така мислиш, че си е купил вестниците без нито една далавера и същото мислиш и за приятелчето относно покупката на Общинска банка? Ти наивен ли си или да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
valeri_mechev
преди 11 години
Когато влезе в затвора наистина няма да има време да управлява Софарма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
anka_yanka
преди 11 години
Хм едно чудесно интервю в което се вижда колко много може да завърти главите г-н Донев на наивните хора. Аз лично ен му вярвам, не вярвам на това, което казва, че САМО с 5% и нещо на пазара, Софарма, нямало как да не бъде обвинена в монопол. За мен тя упражнява пълен монопол за мен, защото заедно със Софарма Трейдинг забелязваме как кръга се затваря и се извиват ръцете на болници и аптеки. Не може на родния пазар да вдигаш цената до безбожие, когато ти излиза по-евтино дори само от това, че нямаш такси, мита и т.н. - всичките ти разходи са много по-минимализирани, а на чуждия да продаваш три пъти по-евтино, когато разходите ти са в пъти повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
drankulka12
преди 11 години
Това по-скоро го тълкувам по следния начин: "Имаме намерение да перем пари и укриваме данъци в още по-големи размери". На всеки е ясно, че Донев прави такива далавери още отпреди повече от 10 години, като никой досега не се е опитал да му потърси сметка за каквото и да е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Jekata
преди 11 години
Кога да му остане време да управлява Фармата? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
За да не ме обвините в тенденциозност и това, че симпатизирам на този човек (не че няма защо, но няма защо и да го харесвам) - Другото, което ми направи силно впечатление е краят на статията и препратката към "Гардеробите на Софарма". Интересен е отговорът на Донев. В този пост той абсолютно си признава, че Софарма се източва (завоелирано а и не до чак толкова :) ), не уточнява с колко и как, казвайки че от дългосрочното представяне на компанията щяло да стане ясно. Поне аз така го тълкувам и си мисля, че е така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Хубаво е, че господин Донев, един от най-богатите мъже в България обръща внимание на простолюдието и се включва в публичен форум. Това поне аз до сега не съм го виждал, не че имам много опит де. Четейки мненията из форума се натъкнах на ето това: http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1498825 - Темата е голяма, но заслужава да се прочете цялата. От нея наистина става ясно, че войната срещу него е целенасочена, медийна и поне обвиненията повдигнати срещу него са наистина безпочвени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
sonka.74
преди 11 години
Кампанията срещу Донев е тенденциозна, просто защото не той е монополиста -на бг пазара доминира Актавис, а Софарма предлага генерици и почти не работи с НЗОК! За никого вече не е тайна, че войната бе започната от медийния олигарх Пеевски, който няма да спре докато не получи в.Труд и в.24 часа! Идат избори!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още