IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Възнамеряваме да ограничим инвестициите си в България

Това ще стане след изграждане на завода в София, коментира изпълнителният директор на Софарма във форума на Investor.bg

13:10 | 10.08.12 г. 26
<p>
	Огнян Донев <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Огнян Донев Снимка: Личен Архив

Изпълнителният директор на Софарма АД Огнян Донев влезе като редови потребител във форума на Investor.bg и в последните няколко дни отговори на въпроси на другите участници в дискусията.

Последният му отговор е от днес в 11:41 ч., като цялата дискусия можете да проследите в темата за Софарма АД.

Публикуваме част от въпросите към Огнян Донев и отговорите му:

tony1975: Това рязко насочване към външни пазари значи ли, че Софарма АД загърбва българския пазар? Какви са плановете ви за разпределяне на нарастващата печалбата от тук нататък? А кога ще режем лентата на завода и има и осигурен пазар за продукцията му?

Огнян Донев: Не загърбваме българския пазар, просто при така стеклите се обстоятелства наблягаме на износа, докато се разбере и от незапознатите хора, че цените ни не са високи, нито имаме някакъв монопол с 5,17% пазарен дял и 1,76% получени 2011 г. от здравната каса.

Строителството на новия завод за твърди форми в София ще приключи през октомври и до март 2013 г. очакваме да заработи след получаване на всички необходими документи. Инвестицията е значителна и ангажира всичките ни усилия. След това възнамеряваме да ограничим инвестициите си в България.

tony1975: Защо директорът за връзки с инвеститорите на Българска роза - Севтополис (БРС) отказва да дава информация за развитието на компанията на журналисти от старозагорските медии, които не са част от медийната група на Пеевски?

Огнян Донев: Ще проверя, но смятам, че е от страх. Кампанията, която тече вече близо година срещу нас, е брутална и нискоинтелигентна - нормално е всеки човек да изпита притеснение. Не знам и на кого принадлежат медиите в Стара Загора. Често се задава въпросът за бъдещето на БРС - тук изменение няма, най-вероятно в края на годината ще се влее в Софарма, за което ще се използват и обратно изкупените акции на Софарма, както винаги сме съобщавали.

Монти: По принцип Ви имах доверие на вас и Софарма „Доверие", но обещанието, което дадохте при листването на борсата във Варшава за 60% дивидент, коeто не изпълнихте, и първото увеличение на капитала на "Доверие", от което се отказахте, ме накара за всяко инвестиране във ваша компания да имам едно наум.
Имам акции от двете компании...

О. Донев: Не е приятно, но трябва да призная, че си прав. Акционерите не са виновни, че направих грешката да мисля, че медиите са бизнес като всеки друг. Макар и като миноритарен акционер ми се вмениха всякакви вини ... Да не говорим, че някои започнаха да забелязват успехите на Софарма като функция от тази инвестиция ...

О. Донев към коментатора с псевдоним Наивник: Всеки бърка понякога. Макар КФН да не обърна внимание на 145 спамо-пишещи, които се опитваха да манипулират пазара, смятам, че не е редно да отговарям на въпроси по време на сесията.

Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 11
sisa.staneva.5
преди 11 години
Ако си мислиш, че и този път ще ни излъжеш грешиш, картите свали и си признай измамите, г-не, защото после може да е прекалено късно.Или какво като ти секнаха далаверките и вече се чудиш какво да правиш по цял ден и висиш по форумите, тъкмо се беше загубил за известно време, не че си ми липсвал, напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 13
borislav.tomov.58
преди 11 години
На какъв се прави Донев? На света вода ненапита? Всички знаем за злоупотребите му с лекарствата, за измамите, няма нужда повече да ни лъже, запознати сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
Проблемът е не толкова в Софарма, колкото в структурата на вътрешния пазар и субектите, които я поддържат. От там идва разликата в цените. На външните пазари има конкуренция и цените се определят по справедлив начин. На нашия пазар, поради някакви причини се пази монопола на Софарма и разбира се монополните цени. Ако едно лекарство струва 2лв, хората толкова няма да го усетят, но фирмата ще генерира огромни печалби, при положение, че цената на външните пазари за същата стока е примерно 0.5лв. Покрай големите фирми и нейните големи печалби, винаги има и лапачи от властта, които осигуряват т.н. чадъри. За всичко това българина плаща със здравето си. Държавата е органа, който трябва да създаде условия за конкурентен параз. Никой не я кара да се меси във фирмени политики. Нека има конкуренция и цените сами ще паднат. Пазарът на лекарства никога не може да изчезне, затова е много апетитна ниша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Ного е хубаво, че господин Донев се включва в дискусията два дни подред - дано това му стане навик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още