IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отложи делото за концесията на Каолин заради новите собственици

Жалба с мотив, че изпълнителните директори на дружеството са извън страната, засега спря развитието по кварцовото находище „Балабана”

10:30 | 07.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
ВАС отложи делото за концесията на Каолин заради новите собственици

Върховния административен съд отложи делото за концесия на кварцовото находище "Балабана" на "Каолин". Причината са внесени от дружеството молби за отлагане с мотивите, че компанията има нови собственици, а изпълнителните директори не могат да присъстват на заседанието, тъй като не са в България, съобщава bTV.

В края на февруари тази година тричленен състав на Върховния съд отмени решението на Министерския съвет за концесия, а от дружеството и правителството обжалваха решението.

Предложението за концесия бе внесено от бившия икономически министър Трайчо Трайков. Мотивите на съда за отмяната са „допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила“, а концесията е предоставена „при неправилно приложение на материалния закон, поради което са налице отменителни основания“. Допуснати са и редица други нарушения – няма данни например при кандидатстването за концесията инвеститорът да е представял задължителния в подобни случаи план за разработка на находището с правна и екологична обосновка.

Това не е единствената концесия на „Каолин”, около която се шуми. На 24 януари 2013 г. председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев заведе преписка в комисията по "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните" в Брюксел за екологични и законови нарушения, извършвани системно от „Каолин“ при експлоатацията на кариера "Великан". Очаква се комисията да разпореди проверка на място, която ще се извърши от Комисията по околна среда или от Комисията по петициите.

На 27 май 2013 г. от Каолин АД беше обявено, че с между Алфа Финанс Холдинг АД и Quarzwerke Gmbh на 21 декември 2012 г. е подписан договор, с който е определена цена за акция в размер на 4,156 лв. Основен акционер в Алфа Финанс Холдинг е бизнесменът Иво Прокопиев. Изпълнителен директор на Каолин към момента пък е неговият брат Александър Прокопиев.

 

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ivo_ivelinov
преди 10 години
Прокопиев както си живее в Сингапур от там така и ги движи нещата. Провали му се планът чрез Плевнелиев да се върне в политиката и сега търси друг удобен момент. Колкото до "Каолин" уж го бил продал, но аз дочувам, че в сделката участват фирми които са свързани пак с неговото име.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
fighty
преди 10 години
Много ми е интересно какво ще се случи по отношение на казуса с подарената на Прокопиев концесия от страна на Трайков. Както и дали отново ще се повдигне въпросът за стопанисването на някои други находища без наличието на ОВОС, което до скоро не бе проблем за Прокопиев, тъй като се радваше на чадър от страна на Караджова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
alexan1234
преди 10 години
Кой? Прокопиев ли? Че вие знаете ли, че за този се говори, че ни е поскъпнал тока с 14% от 1 юли 2012 година, защото неговата фирма Каолин се занимава с добиването на варовик. Оскъпи цената му значително и както много добре знаем ТЕЦ Марица 1 и 3 са зависими от него, следователно го взимат на по-висока цена и го отнасят данъкоплатците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
dimitrichka24
преди 10 години
Схемите на Прокопиев са сериозни и където има далавера, там е и той. Изобщо не ме учудва, че човек като него е успял да стане олигарх след толкова сделки, които са ощетили хора, банки и държавни предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още