IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани гласуване на точка от дневния ред и на Енерго-Про Мрежи и Продажби

Такива забрани преди това имаше към точки от дневния ред на Софарма и Биовет

09:57 | 27.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
КФН забрани гласуване на точка от дневния ред и на Енерго-Про Мрежи и Продажби

Комисията за финансов надзор (КФН) задължи акционерите на Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби АД да не подлагат на гласуване точка от дневния ред, по силата на която ще получат заемна линия (овърдрафт) в размер на до 90 млн. лв. от основния си собственик Енерго Про Варна ЕАД.

Срокът на овърдрафта трябваше да е до 36 месеца, а лихвата да е 1-месечен СОФИБОР плюс пазарна надбавка към момента на отпускане на заема. Лихвата можеше да се коригира при промяна в пазарните условия. Събранието на Енерго-Про Мрежи АД е насрочено за утре (28 юни 2013 г.), а решението на КФН е от вчера.

С решение на Николай Попов, заместник председател на КФН, от 20-и юни 2013 г., е наложена такава мярка и спрямо акционерите на Софарма АД, чието събрание беше на 21-и юни. Решението е акционерите на Софарма АД да не гласуват точки 19, 20 и 21 от дневния ред, касаещи взимането на решения за сключване на сделки от приложното поле на чл. 114 от ЗППЦК.

Трите точки включват овластяване на Съвета на директорите на Софарма АД да даде парични заеми на Донев инвестмънтс холдинг АД, на Телекомплект АД и на Елфарма АД.

В решението на Николай Попов пише: „В мотивирания доклад на СД на Софарма АД липсва информация относно това предвидено ли е обезпечение по всеки от предвидените за одобрение от ОСА договори за заем, съответно вида и ликвидността на обезпечението и неговия размер, който е основен критерий за определяне на размера на лихвата. В представения доклад по чл. 114а, ал. 1 от ЗППЦК не ее представена и информация по какъв начин е гарантирано връщанетна заемит, особено отчитайки факта, че общият им размер е до 79 879 150 лв.“.

На 21 юни 2013 г. имаше и общо събрание на акционерите в Биовет АД, като там КФН наложи да не се гласуват точка 13 и точка 14 от дневния ред, по силата на които Биовет трябваше да даде обезпечение по договор за банкова гаранция между Хювефарма АД (основния собственик) и СИБАНК на стойност над 2 на сто от по-ниската стойност на активите.

Решенията на КФН подлежат на незабавно изпълнение, независимо от евентуалното им обжалване.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Биовет АД(53B)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още