IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Масларска: През 2014 ще възстановим изгубеното доверие към капиталовия пазар

Трябва да излезем от омагьосания кръг - посредниците търсим инвеститори, а инвеститорите - емитенти, твърди председателят на СД на ЕЛАНА Трейдинг

10:58 | 13.01.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Радослава Масларска. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Радослава Масларска. Снимка: Личен архив

Инвестиционен посредник Елана Трейдинг АД взе втора награда за посредник, сключил най-много сделки на родния капиталов пазар през 2013 г. Успешното първично публично предлагане на Елана Агрокредит АД пък отреди на Холдинга наградата в категория „Емитенти с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар за 2013 г.“ в годишните награди на Българска фондова борса АД, които се провеждат за 13-и път.

За оптимизма на родния фондов пазар поговорихме с Радослава Масларска. Тя е член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг и председател на Съвета на директорите на ИП ЕЛАНА Трейдинг. Г-жа Масларска сподели и своята прогноза за 2014 г. Ето какво каза тя пред Investor.bg.

- В началото на новата година виждаме оживление на капиталовия пазар. Можем ли да считаме, че тенденцията ще се запази или това е просто еуфорично, моментно състояние?

Определено оживлението не се наблюдава от началото на тази година. Мога смело да потвърдя, че през последните 8 месеца ясно се наблюдава тази тенденция за засилен интерес от чуждестранни инвеститори към българския пазар. Разбира се, това се дължи на много фактори. От една страна все още сме развиващ се пазар или нововъзникващ пазар – чуждестранните институционални инвеститори ни възприемат като пазар, който може да донесе по-висока доходност. 

Те виждат големия потенциал на България. Имаме стабилна монетарна и фискална политики. Определено стоим много добре на фона на Европа като финансова стабилност. Дори политическата нестабилност от миналата година, която все още продължава, не оказа негативно влияние върху инвеститорския интерес към нашата борса. Нашата статистика показва, че през изминалата година чуждестранните инвеститори бяха повече в ролята на купувачи на книжа, отколкото на продавачи, което говори категорично за интереса им.

Местните инвеститори се активизираха също, защото на пазара се появиха доста средства в резултат на компании, които се делистваха, или ликвидация на дружества. Този кеш беше реинвестиран в други книжа.

Друг знак за възвръщане на доверието към борсата е, че видяхме нови емитенти. Това е изключително важно, защото през последните 5-6 години изпаднахме в един омагьосан кръг – от една страна ние, като небанкови финансови институции, привличаме инвеститори, а от друга – те казват, че няма нови качествени емитенти, в които да инвестират. За да дойдат нови компании на борсата, те трябва да виждат  благоприятна среда. Никой не би искал да търси финансиране чрез борсата, ако очаква по-скоро да няма инвеститорски интерес. Затова появата на успешно публично предлагане доказва излизането от този омагьосан кръг.

- Очаквате ли нови емитенти през настоящата година?

Работи се по проекти.  Ние специално  планираме вторично публично предлагане на Елана Агрокредит АД напролет. IPO-то показа, че когато има стабилен бизнес модел и познат мениджмънт, инвеститорите имат интерес.

- Като имаме предвид отчетения през миналата година ръст на SOFIX от 42%, може ли да смятаме, че все пак ще се появят емитенти? Да се върне интересът на компаниите да търсят финансиране чрез капиталовия пазар?

Тези неща стават постепенно. Смятам, че началото е поставено. Вярвам, че през 2014 г. ще видим нови дружества на борсата. Убедена съм, че се възвръща някаква част от доверието, което за съжаление много драстично беше изгубено през 2008 г. Важен фактор е фискалната стабилност на България и също така усилията, които положи нашият капиталов пазар. Затова вярвам, че 2014 г. ще бъде по-добра и че вървим в положителна посока. Така както 2013 беше по-добра от 2012.

- На какво се дължи ръстът, който записа SOFIX през миналата година? Как мислите – наваксва ли той изгубеното след срива в началото на кризата или индексите в региона успяха да отчетат доста по-бързо възвръщаемост от тази на родния капиталов пазар?

На графиката, която следим в последните години, ясно се вижда движението на SOFIX като бенчмарков индекс за България спрямо индекси на развитите държави като САЩ и Германия, и тези  на страните от региона. Вижда се колко голяма е разликата – колко са възвърнали другите индекси след кризата и колко ние сме изостанали. С други думи – има доста да наваксваме. Това означава потенциал за развитие на българския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
устничките на каката стават само за едно .. :) с такива много як креватен трейдинг става :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Да треперят Ню-Йорк, Франкфурт и Лондон ! Елана идат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
bertram
преди 10 години
Ще помпат пазара като джуките на каката :)Откъде ги праскате тия снимки не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
bertram
преди 10 години
Ще помпат пазара като джуките на каката :)Откъде ги праскате тия снимки не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
Аз одобрявам мацката, много яка кака :), а българската борса е няква пълна измишльотина според мене, но на търгуващите на нея желая успех. Като гледам графиката през 2007 сме били рамо до рамо с икономиката на Кувейт, а имало и акции за по 40 000 лв. за пътища някви - леле майко колко тряяя си прос да си купиш такова нещо :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Де да ставаше само с усмивки, мечти и пожелания.В България първо трябва Доган да го одобри иначе няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
А стига бе!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Браво на мацето...хубави цели за 2014 година. Само да подскажа малко...трябват действия на всички фронтове за да стане това обаче!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Свилен Колев
преди 10 години
Здравейте,Сложихме нова графика с изменението на индексите по години.Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Батя
преди 10 години
Инвесторе, графиката ви е завъртяна огледално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още