IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ялъмов: Депозитите ще изгубят позиции през тази година

Пазарните настроения показват промяна на инвестиционните нагласи, твърди председателят на борда на директорите на финансова група "Капман"

19:20 | 03.02.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Николай Ялъмов: Депозитите ще изгубят позиции през тази година

През последните три месеца в България се наблюдава траен интерес на физически лица към фондовия пазар, заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на борда на директорите на финансова група "Капман" Николай Ялъмов.

По думите му все повече граждани и предприемачи ще започнат да инвестират част от депозитите си във взаимни фондове.

Финансистът прогнозира, че депозитите ще изгубят позиции през тази година.

"Очакванията ни са през 2014 г. част от средствата, затворени в депозити, да се пренасочат към взаимните фондове. Това е следствие както от понижаващите се лихви, така и от останалите обективни фактори на пазара”, уточни Николай Ялъмов. Той добави, че настроенията на пазара показват промяна на инвестиционните нагласи.

Експертът цитира проучване на "Капман", според което причините за засиления интерес към фондовете и за растежа на пазара респондентите са оживлението на борсата, лидерските позиции на индекса SOFIX, тенденцията на намаляване на лихвените проценти от страна на банките, подобрението в макроикономическата среда, подобряването на финансовите показатели на компаниите и наличието на подценени дружества на пазара.

Ялъмов добави, че 9 от 10 управляващи дружества отчитат от началото на годината повишен инвестиционен интерес към управляваните от тях взаимни фондове.

Той обясни, че освен възможността за по-висока доходност в сравнение с традиционни продукти като банковите депозити сред предимствата на взаимните фондове са, че инвестицията не е ограничена със срок, средствата могат да се внасят и теглят по всяко време и доходът е необлагаем.

Според предоставени от фондовете в БАУД (Българска асоциация на управляващите дружества) данни, обобщени от експертите на Капман, 22 от 46-те високодоходни фонда са отчели доходност от над 10% през миналата година. При 8 пък доходността е била отрицателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
A6i44
преди 10 години
"Това е следствие както от понижаващите се лихви, така и от останалите обективни фактори на пазара"-кои са " останалите обективни фактори на пазара" ,че нещо не ми е ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Абе нещо не ме убеждават тия фондове. Не виждам някаква стратегия сериозна, особено пък с тия български акции.. смех. Яко спекулации - егати фонда. Ако се появи някакъв холдинг да речем, с ясна инвестиционна програма и дивидентна политика, може да се замисля. За момента- на депозит 5% гарантирани с фонд продължава да е най-добрата оферта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
keizer
преди 10 години
Сметай да докараш отрицателна доходност при софикс + 40 за 2013. Тия са или пълни баламурници или от десет пъти десет пъти удрят гредата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още