IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аукционът за акциите на ЕВН от края на 2011 г. не е бил манипулиран

Съдът постанови, че Гералд Райдингер, който тогава въведе 34 поръчки през 1 стотинка, не трябва да бъде глобен

09:14 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Аукционът за акциите на ЕВН от края на 2011 г. не е бил манипулиран

Административен съд София-град е постановил, че въвеждането на 34 поръчки на смесен закрит аукцион на цена през 1 стотинка, не е пазарна манипулация и Гералд Райдингер не трябва да бъде глобен с 20 000 лв. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, като е публикувано в уеб страницата на Административен съд София-град.

Софийският районен съд е гледал делото на първа инстанция и е постановил, че действията на Райдингер не са пазарна манипулация. Административния съд е потвърдил решението на районния съд.

Делото е по административно наказание „глоба“ на основание чл. 40, ал. 1, т. 3 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ) в размер на 20 000 лв. Глобата е наложена от зам.-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Надзор на инвестиционната дейност на 16 януари 2013 г.

В решението на съда е записано: „При липсата на законова забрана за броя на акциите, които могат да бъдат придобити от всеки участник в аукцион, както и броят на акции за закупуването на които да бъдат подавани поръчки, то самото подаване на 34 поръчки с ценово изменение през 1 ст., през определен кратък интервал от време, не изпълва състав на нарушение, предвид липсата на описание на съставомерния резултат. Правилно е прието от районния съд също така, че от представените по делото доказателства се установява, че действията на лицето участвало в аукциона, не са противоречали нито на закона, нито на правилата за провеждане на закрит аукцион. Това обстоятелство обуславя още един извод за липсата на извършено нарушение.“

В решението на съда не се споменава за кой аукцион става дума, но вероятно това е проведеният на 21 декември 2011 г. за акции на ЕВН България Електроразпределение АД-Пловдив и ЕВН България Електроснабдяване АД-Пловдив.

През септември 2013 г. reporterbg.com писа по случая: „Количеството на акциите за покупка по отделните поръчки нараства от първата до осемнадесетата поръчка от 212 бр. до 4 500 бр. акции, като общо заявеното количество от първата до осемнадесетата поръчка е за 26 762 акции. След 18-та поръчка броят на акциите за покупка по всяка следваща поръчка намалява спрямо количеството на акциите по предходната поръчка - от 4 500 акции по 18-та поръчка до само 20 акции по последната 34-та поръчка. Всички поръчки са подадени от Гералд Райдингер от името и за сметка на EVN AG - клиент на "Булброкърс". Според КФН при това поведение на Райдингер „Булброкърс", които са били единствените с налична цялата информация относно подадените нареждания и сключените сделки с акциите, е трябвало да прекратят аукциона и да информират надзора за пазарната манипулация.“

На 21 декември 2011 г. EVN AG придоби почти всички предложени държавни акции и достигна дял от 97% в ЕВН България Електроразпределение АД.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още