IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли БФБ и ФНИБ да последват примера на Феърплей за дивидентитe?

Феърплей Пропъртис АДСИЦ направи промяна в броя акции и планира такава в номинала, което ще позволи разпределянето на дивидент в бъдеще

12:10 | 02.07.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Може ли БФБ и ФНИБ да последват примера на Феърплей за дивидентитe?

Феърплей Пропъртис АДСИЦ гласува първата от поредица мерки, с които ще може да разпределя дивидент и в бъдеще. Проблемът беше, че поради натрупани загуби дружеството нямаше да има такава възможност, тъй като най-общо собственият му капитал (53,9 млн. лв.) бе по-малък от основния (55,8 млн. лв.) към 31 март 2014 г. 

Затова компанията първо намали броя на акциите си (двойно), увеличавайки номиналната стойност до 2 лв. След това планира да намали номинала отново до 1 лв., като с разликата от 1 лв. ще покрие натрупаните загуби и ще премести част от основния капитал в допълнителен., като в крайна сметка ще може да разпределя дивидент.

В ситуация да не могат да разпределят голям дивидент поради това, че паричните средства са „блокирани“ в основния капитал, са още две компании на нашия пазар, а именно - БФБ-София АД и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Например БФБ-София има собствен капитал от 11,67 млн. лв. към 31 март 2014 г. и основен капитал от 6,6 млн. лв.  Паричните средства са в размер на 8,04 млн. лв., или по 1,22 лв. на акция (при текуща цена от 3,90 лв. за ценна книга). Въпросните 8,04 млн. лв. обаче не могат да бъдат разпределени, тъй като са блокирани в основния капитал. Ако акционерите на БФБ-София решат да разпределят всички парични средства, трябва първо да увеличат номиналната стойност на акциите до 3 лв., да намалят броят на акциите тройно, след това да намалят номинала от 3 лв. на 1 лв. и разликата от 2 лв. на акция да отиде в резерви, за да могат да бъдат разпределени.

Разбира се, това би поставило БФБ-София в зависимост от волатилния обем търговия на борсата, като при по-слаба търговия пазарния оператор няма да има буфер за оцеляването си освен повишаване на таксите за търговия, което едва ли ще се хареса на пазарните участници. Може да повиши и таксите за емитентите, което обаче едва ли ще има положителен ефект върху капиталовия пазар. Затова разпределянето на кеша на БФБ-София като дивидент е удачно само преди евентуална приватизация, като част от сделката с бъдещия купувач. Друг вариант е новият собственик да изтегли част от кеша на БФБ-София, за да си възвърне част от инвестициите. Рано или късно съдбата на тези парични средства в баланса на БФБ-София ще бъде решена.

Рано или късно по един или друг начин ще бъде решен и въпросът с кешът в баланса на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, така както въпросът с паричните средства на Актив Пропъртис АДСИЦ вече е почти решен.

През миналата година имаше недоволство от държането на много парични средства във Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. От ръководството на компанията, обаче уточниха, че тези парични средства ще бъдат инвестирани в текущи и нови проекти.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ е имал парични средства от 25,6 млн. лв. към 31 декември 2013 г., но към 31 март 2014 г. те намаляват до 19,4 млн. лв. Текущата пазарна капитализация е 32,6 млн. лв.

При Актив пропъртис АДСИЦ паричните средства са за 935 хил. лв. към 31 март 2014 г., като намаляват с 272 хил. лв. за тримесечие. Паричните средства намаляват рязко в последните години до 1,74 млн. лв. към 31 декември 2012 г. от 3,9 млн. лв. в края на 2009 г. Текущата пазарна капитализация на Актив Пропъртис АДСИЦ е 3,9 млн. лв.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Актив Пропъртис АДСИЦ(AKTV)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Не знам дали е 1 милион, като за по-малко от година кешът е паднал с 5 милиона :D Казаха че ще го изхарчат и ще го направят, не се притеснявай :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Да не би Кеш-ът да става *** дума ....Или защото лихвите по депозитите падат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Технически става, но за какво им е да разпределят дивидент? Лошо ли им е на ФНИБ в момента като преливат по 1 милион на година в управляващото дружество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още