IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За или против предложението за данък върху операциите на капиталовия пазар?*

Експерти описват намерението на новия кабинет като неясно формулирано, неоснователно и дори безсмислено

16:52 | 07.11.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За или против предложението за данък върху операциите на капиталовия пазар?*

Вяра Иванова, инвестиционен мениджър, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт: Формулировката на управляващите е неясна

„От наличната официална информация към момента, а именно - управленската програма на следващия кабинет, все още не става ясно какво на практика се има предвид под „въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари“, коментира за Investor.bg Вяра Иванова. В тази широка дефиниция нищо конкретно не е казано за печалби от операции на капиталовите пазари, което може да наведе на мисълта, че те няма да се облагат, допуска тя.

„Според изказване на Ивайло Калфин от април тази година става въпрос за 0,01% от размера на сделките. Това като цяло не е много и едва ли би повлияло на активността на родната борса“, добавя Иванова. Все пак тя е убедена, че като цяло всеки по-тежък данъчен режим би имал негативен ефект върху пазарните участници. 

Явор Спасов, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс: Негативният ефект ще е по-голям от търсените ефекти, каквито са постъпленията от данъка и ограничаването на спекулативните сделки

„Предполагам, че става въпрос за облагане на трансакциите. Идеята за облагане на сделките с финансови инструменти не е нова. Появява се за пръв път в контекста на отказа от монетарната система Бретън Уудс през 1972 г. и се приписва на икономиста Джеймс Тобин (т.нар. Tobin tax върху спот сделките с валута). В края на 90-те темата отново започва да циркулира в пространството - този път в контекста на азиатската, мексиканската и руската финансови кризи“, коментира Спасов.

В разговора с Investor.bg той припомня, че от няколко години върху темата се упражняват икономисти и политици в Европа, а през миналата година Европейската комисия предложи въвеждането на данък върху финансовите сделки (FTT) в размер на 0,1% за акции и облигации и 0,01% за деривати.

„Да предположим, че в програмата на кабинета става въпрос за предложения от ЕК данък. Не мисля, че 0,1% от сумата на сделката би се отразил на търговията на БФБ. Причината е, че на нашата борса не се търгуват деривати и практически този данък би означавал за инвеститорите още една такса за борсовия оператор, което на фона на спредовете ще е пренебрежимо малък разход“, обосновава се Спасов.

По думите му обаче по-сериозен би бил въпросът за ефекта върху търговията с деривати. Според него данък от 0,01% всъщност се оказва доста съществен за някои финансови инструменти. "Той би удвоил например спреда на валутната двойка евро/долар. Въпросът да има ли такъв данък е по-скоро философски и в този смисъл съм „за““, добавя той.

И все пак според него на практика идеята като цяло не е добра, защото един допълнителен разход за търговците би ги пренасочил към други юрисдикции, напр. Лондон и Цюрих. За Европа и конкретно за България негативният ефект от това ще е по-голям от търсените ефекти - постъпления от данъка и ограничаване на спекулативните сделки, убеден е Спасов.

"Не виждам смисъл от въвеждането на този данък в България. Тук и без това сме направили откриването на сметки за търговия при брокер по-сложно, отколкото е необходимо според европейските правила. Ако улесним този процес и не въведем данък, бихме могли да се превърнем в изключително атрактивна дестинация за международни брокерски компании“, заключава Спасов.

Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Когато едно правителство не знае какво да прави, не иска да върши позитивни реформи, а иска да контролира изкъсо гражданите и бизнеса, то качва данъците newsline.bg/read_more.php?post=5713
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Герберастията няма спирка. Кой ще ме убеди, че това е дясно правителство? Предлагам данък Диш Хакъ - Боко да идва яде безплатно в дома на поданиците, а те да му плащат, че си е изхабил зъбите от яденето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Предлагам да има данък за не ходене на лекар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Идват поредните мухльовци на власт и още от първите си дни почват да ръсят глупости , чудят се откъде да докопат няколко десетки милиона повече данъци . Ако може да орежат инвалидните пенсии , щели да спестяват по 7 милиона на година , сума невиждана . И така какви ли не глупости други , за да докарат на хартия примерно 200 милиона повече в хазната . Накрая резултата е вместо 200 млн повече , 500млн по малко , и почваме заемите . Не тръгват да си търсят 4,2 милиарда окрадени в КТБ , но иначе са царе на дребните милиони .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Който и да дойде на власт , първата му работа е да почне да измисля нови данъци . Но досега и един не измислил как да накара *** да работят , да си плащат данъци , ток , вода , транспорт .........., и да вършат нещо друго освен цял живот да раждат ненужни гнусни неграмотни чавета и да точат цялата социална система .Резултата е винаги един , все по ниска събираемост , все по малко постъпления от данъци и все по голям дефицит в бюджета и все по бедни хора . То и сега си има данък върху транзакциите на БФБ , това което се плаща , като комисионни си е точно вид данък за всеки на нея . При тази трагична наша борса , само един данък и липсва , та тамън напълно да я закрием .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
къде-къде...4 милиона данъци и тука се скъсахте да ревете:)къде ги моите близо два милиарда от цигари:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 13 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Недопустим е такъв данък в страната с най-слабия капиталов пазар.Направо се чудя, тая калфа как го пуснаха в това правителство. Само ще предлага разни глупости, приоритет било за европейските социалисти.Още данъци да въвеждат, вместо да кажат - огромни са ни данъците, облагането на насаселението в ЕС е недопустимо високо - ще намалим данъци. Абсолютни ***, не знаят какво правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
хахахаа т.нар десни и те извиха китка! Цоциализма продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Ако въведат данък върху печалбата (какъвто сега няма за сделките с акции на европейските борси), това значи, че ще признават загубите (на физическите лица).Сега който губи пари на БФБ, но печели на американските борси (или при продажба на акции извън регулиран пазар), загубите от БФБ не му се приспадат от печалбите (защото печалбите от БФБ не са облагаеми). Ако направят печалбите от БФБ облагаеми - ще трябва и да ги признаят за разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
На охлоса се казва, че ще облагат банките (финансовите институции). И бедняците се радват, че лошите капиталисти ще бъдат обложени. И не подозират изобщо, че това ще се отрази и на техните пенсии (ако доживеят за такива).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още