IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За или против предложението за данък върху операциите на капиталовия пазар?*

Експерти описват намерението на новия кабинет като неясно формулирано, неоснователно и дори безсмислено

16:52 | 07.11.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За или против предложението за данък върху операциите на капиталовия пазар?*

Вяра Иванова, инвестиционен мениджър, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт: Формулировката на управляващите е неясна

„От наличната официална информация към момента, а именно - управленската програма на следващия кабинет, все още не става ясно какво на практика се има предвид под „въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари“, коментира за Investor.bg Вяра Иванова. В тази широка дефиниция нищо конкретно не е казано за печалби от операции на капиталовите пазари, което може да наведе на мисълта, че те няма да се облагат, допуска тя.

„Според изказване на Ивайло Калфин от април тази година става въпрос за 0,01% от размера на сделките. Това като цяло не е много и едва ли би повлияло на активността на родната борса“, добавя Иванова. Все пак тя е убедена, че като цяло всеки по-тежък данъчен режим би имал негативен ефект върху пазарните участници. 

Явор Спасов, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс: Негативният ефект ще е по-голям от търсените ефекти, каквито са постъпленията от данъка и ограничаването на спекулативните сделки

„Предполагам, че става въпрос за облагане на трансакциите. Идеята за облагане на сделките с финансови инструменти не е нова. Появява се за пръв път в контекста на отказа от монетарната система Бретън Уудс през 1972 г. и се приписва на икономиста Джеймс Тобин (т.нар. Tobin tax върху спот сделките с валута). В края на 90-те темата отново започва да циркулира в пространството - този път в контекста на азиатската, мексиканската и руската финансови кризи“, коментира Спасов.

В разговора с Investor.bg той припомня, че от няколко години върху темата се упражняват икономисти и политици в Европа, а през миналата година Европейската комисия предложи въвеждането на данък върху финансовите сделки (FTT) в размер на 0,1% за акции и облигации и 0,01% за деривати.

„Да предположим, че в програмата на кабинета става въпрос за предложения от ЕК данък. Не мисля, че 0,1% от сумата на сделката би се отразил на търговията на БФБ. Причината е, че на нашата борса не се търгуват деривати и практически този данък би означавал за инвеститорите още една такса за борсовия оператор, което на фона на спредовете ще е пренебрежимо малък разход“, обосновава се Спасов.

По думите му обаче по-сериозен би бил въпросът за ефекта върху търговията с деривати. Според него данък от 0,01% всъщност се оказва доста съществен за някои финансови инструменти. "Той би удвоил например спреда на валутната двойка евро/долар. Въпросът да има ли такъв данък е по-скоро философски и в този смисъл съм „за““, добавя той.

И все пак според него на практика идеята като цяло не е добра, защото един допълнителен разход за търговците би ги пренасочил към други юрисдикции, напр. Лондон и Цюрих. За Европа и конкретно за България негативният ефект от това ще е по-голям от търсените ефекти - постъпления от данъка и ограничаване на спекулативните сделки, убеден е Спасов.

"Не виждам смисъл от въвеждането на този данък в България. Тук и без това сме направили откриването на сметки за търговия при брокер по-сложно, отколкото е необходимо според европейските правила. Ако улесним този процес и не въведем данък, бихме могли да се превърнем в изключително атрактивна дестинация за международни брокерски компании“, заключава Спасов.

Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
В смисъл, щото по твоята логика излиза, че реално само ние можем да очакваме благоденствие тепърва(като провериш къде какви данъци има ще разбереш защо така поставям нещата). Сигурно всички друга са глупави и не разбират тая твоя проста истина. И тия мързеливи германци, и мързеливите швейцарци, и мързеливите американци...всички тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
да...може и да си прав. Къде другаде(освен в БГ) данъка е 10% или около 10%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 4
alphaomega
преди 9 години
Ами той данъка върху потреблението(ддс) е абсолютно същата глупост! Директна намеса в свободния пазар и насилствено редуциране на покупателната способност на населението. Най справедливата система е плоския данък 10% въвху доходите и печалбите, и никакви други данъци и соц. осигурявания. Всеки да се осигурява и да си спестява сам. Сега като има толкова много данъци и осигуровки къде отиват тези пари а? Повече от половината отиват за издръжката на ненужни чиновници, хиляди мързеливци, стотици хиляди *** и всякакви *** който са на държавната храника и не произвеждат нищо. И изобщо не ми давай за пример скандинавия и Германия. Именно в тези дъжави има най много мързели на соц помощи и хиляди нови пристигат всеки ден от държавите от третия свят. Осовенно във Швеция където вече всеки трети е черен *** от изтока и чака държавата да го издържа. Европа тепърва ще търпи негативите на тази соц. политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Аз не знам, защо не ходят да си коментират някъде във в-к "Дума", ами идват тук. Този данък е пълен абсурд. *** работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
а до скоро корпоративният данък беше 35%(мисля го намалиха на 28%) именно в САЩ. Тук си е 10%, нема 6-5:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
даа....Караджата има толкова общо с оригиналът, колкото аз съм Джордж Буш...е един цитат от Македонски, знаменосецът на Караджата:"Не зная дали има нещо по-приятно, по-възвишено от подобна работа и труд за общото, на народа и отечеството добро. Един само спомен от миналото, е голямо утешение за мене; това, което аз съм досега завършил, струва цял живот за мене; при тия спомени душата ми потъва в едно блаженство, което аз не мога нито да определя, нито да изкажа, нито да обясня. И да знаете колко струва едно възпоминание! - Повече от всички светски блага и от всички надежди на тоя свят."Да не почвам Лески да цитирам кво мисли за чорбаджиите, щото ще стане една...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
deBill
преди 9 години
нека въведат само че тая търговия може да се води и на други пазари и то не само с влизане в сайта (евентуално да го ограничат) но и с СМС ,по телефона или с имейли.Но нека въведат и щатските закони за борба с корупцията и финансовите измами за да почнат и те да плащат данъци няма компании с милиони обороти да не плащат нищо.Ако не знаете там можеш да вземеш до 30% от това което си допринесъл да прибере държавата.Пък знаем че ние БГ да топим другарчето го можем най добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
кои инвеститори е привлякло липсата на данъка, къде ги, може ли да питам???В соца няма такива принципи, между другото. Просто щото е нямало богати.Пък да ти кажа-тая партия майка въведе плоският данък, виж сега десните кви работи се опитват да направят:)Ляв не значи да отричаш правото на хората да си вадят хляба, стига тия хора да връщат това, което дължат на обществото в което живеят. И да сме наясно-ако комунисти и социалисти са ГЕРБ, РБ и ПФ то за кой си гласувал ти?И понеже си много печен-в Германия има ли такъв данък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Абе ***, откъде накъде всяка сделка с лекарства, храна или каквото и да е ще се облага с 20%, а сделките на борсата няма да се облагат с нищо? Да ви *** у капиталистите измислени пос^рани! И оня преди тебе дри^шляк дето се е кръстил на светец от освободителната ни борба, като се е изкензал неколко пъти връз държавата направо е размирисал на капитализъм тука, та се не трае!!! скоро ще дочакате инвеститори с цървулския си помиярски манталитет! Що не бегаг инвеститорите от Социалистическа Швеция или Германия? *** ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 3
deBill
преди 9 години
и аз взех да се чудя от известно време това сайт за инвеститори и икономика ли е или сайт за социално слаби и неудачници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още