IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Компаниите от енергийния сектор могат да раздвижат БФБ

Трудно е да се прогнозира каква ще бъде 2015 г. за българския капиталов пазар, коментира пред Bulgaria On Air изпълнителният директор на борсата

08:36 | 04.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Иван Такев: Компаниите от енергийния сектор могат да раздвижат БФБ

Компаниите от енергийния сектор могат да раздвижат българския капиталов пазар и да привлекат големи институционални инвеститори, коментира в сутрешния блок на телевизия и радио Bulgaria Оn Air изпълнителният директор на Българска фондова борса-Софиябо (БФБ) Иван Такев.

Такев посочи, че един от проблемите на българския пазар, особено що се отнася до инвестиционната активност, е свързан с размерите. Според него енергийният сектор “може да предложи нещо, което става за инвестиране от страна на институционалния бизнес”.

За приватизацията на държавните дялове в редица компании, включително и във фирми от енергийния сектор, се говори от години. Припомняме, че през 2010 г. тогавашният замecтник-министър и сегашен министър на финансите Владислав Горанов обяви, че те ще бъдат продадени през борсата, като се създаде държавна консолидираща компания към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. В последствие обаче държавата се отказа от идеята да приватизира компании, част от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Същевременно в Полша и съседна Румъния тръгна мащабен процес на приватизация на енергийните дружества през капиталовия пазар.

Все пак приватизацията на миноритарните дялове в енергийните дружества беше заложена в енергийната стратегия за периода 2014-2030 г. Основният мотив – с продажбата ще се наберат средства, които да се инвестират в оздравяването на сектора. Още обаче няма индикации кога това ще се случи, макар че бизнесът за пореден път призова за ускоряване на процеса.

Преди дни пет организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БДДПО), Българска фондова борса (БФБ), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с което поискаха борсова приватизация на миноритарни дялове от държавни предприятия, за да се набере свеж паричен ресурс.

Иван Такев декларира подкрепата на БФБ за подобна инициатива и допълни, че приватизацията дава шанс за налагането на по-добър контрол върху компаниите. Преди това обаче трябва да се подобрят бизнес практиките в някои компании, които в момента са губещи, смята той.

С пари от борсата биха могли да се финансират и инфраструктурни обекти, подчерта Такев. Според него в България оперират силни институционални инвеститори, чийто инвестиционен хоризонт е достатъчно дълъг, за да съвпадне с експлоатацията на инфраструктурни проекти.

Иван Такев коментира, че е трудно да се прогнозира каква ще бъде 2015 г. за българския капиталов пазар заради влиянието на фактори, които са трудно прогнозируеми. Той припомни, че 2014 г. е започнала оптимистично, с бурно развитие през първите четири месеца. В последствие политическата криза и кризата с Корпоративна търговска банка са разрушили доверието, което пазарът се опитваше да възстанови от няколко години.

През януари тази година също е реализиран висок оборот, но той се дължи отчасти и на големи по обем сделки с еднократен характер, допълни Иван Такев.

Що се отнася до новата програма на Европейската централна банка за количествени улеснения, изпълнителният директор на БФБ не очаква тя да повлияе пряко на пазара. По думите му може да се очаква обаче кредитна експанзия, която да доведе до ръст на цените на активите, търгувани в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Тоя вярва ли си на глупостите които дрънка . " с пари на борсата мажело да се финансират инфраструктурни обекти " То за можене , може всичко да се финансира , само трябват балъци които да си подарят парите . Те някои *** мислят ,че финансирането през борсата е безвъзмезден подарък , а не инвестиция , която трябва да носи добър доход на всеки акционер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още