IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните фондове вече управляват активи за близо 2 млрд. лв.

Делът на депозитите в портфейлите на местните фондове е намалял от 52% на 40% през 2014 г.

08:13 | 20.02.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестиционните фондове вече управляват активи за близо 2 млрд. лв.

Към края на 2014 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, нарастват с 27% на годишна и с 3% на тримесечна база до 1,958 млрд. лв., показват предварителните данни на Българска народна банка.

Сумата е рекордна, тъй като е най-високата, откакто централната банка води статистика за дейността на инвестиционните фондове. За последните пет години размерът на управляваните активи се повишава 3 пъти, а в периода от 2007 г. до 2014 г. – 20 пъти, показват изчисленията на Investor.bg.

Към края на декември общо 106 местни инвестиционни фондове управляват активи за 802,3 млн. лв., като на годишна база сумата нараства с 15%, или със 105,2 млн. лв. В сравнение с третото тримесечие активите им са с 0,5% по-малко, или с 3,7 млн. лв.

За една година чуждите фондове са привлекли инвестиции за 415,5 млн. лв., 60 млн. лв. от които само през последните три месеца на миналата година. Общият прираст на управляваните активи се дължи предимно на чуждестранните фондове, които увеличават средствата под управление с 36% на годишна и 5,5% на тримесечна база. Така в края на 2014 г. сумата на активите им се повишава до 1,16 млрд. лв.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. намалява делът на местните фондове, инвестиращи в облигации, за сметка на ръста на този на влагащите в акции. Облигационните фондове понижават своя дял спрямо година по-рано и вече заемат 51,9% от общия размер на активите на местните фондове. На фондовете в акции вече се падат 31,8%. Делът на балансираните фондове също се покачва – от 15,3% до 16,1%. Промените могат да се считат за повишен рисков апетит, имайки предвид характеристиките на видовете фондове.

Структура на активите на местните инвестиционни фондове по видове според инвестиционната политика

Графика 1: БНБ

Делът на инвестициите в депозити спада рязко за сметка на ръста на вложенията в облигации и акции

Разбивка по инструменти показва, че в абсолютно изражение инвестициите на местните фондове в акции се покачват с 33,2 млн. лв., или със 17,4%, за година, и с 3,1 млн. лв. за тримесечие до 224,8 млн. лв. Вложенията в облигации са два пъти повече в сравнение с края на 2013 г., като се увеличават със 101,7 млн. лв. до 199,7 млн. лв. За тримесечие покачването е с 60,6 млн. лв., или с 43,5 на сто, разкриват още данните на БНБ.

За периода октомври-декември има по-съществена промяна в дела, който заемат инструментите, включени в портфейлите на местните инвестиционни фондове. Делът на депозитите спада до 40% от 52,3%, но отново остава най-голям. Следват акциите, които повишават дела си до 28% в сравнение с година по-рано. Покачването е по-съществено при ценните книжа, различни от акции. През четвъртото тримесечие на 2014 г. делът им се удвоява до 24,9%.

Валутната структура също бележи изменение – нараства дела на вложенията на местните фондове в евро. Традиционно най-голям дял (74,8%) заемат вложенията в лева. Следват ги активите в евро с 20,1%, в долари и в други валути – 2,5% и 2,6%, съответно.

Структура на активите на местните инвестиционни фондове по инструменти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Ами ако тези облигации са били от КТБ , колко да е сигурно ! Доста облигации циркулират , част от тях със сигурност никога няма да се платят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Абе кат си пишем тука за фондове и депозити, има ли някоя банка която още предлага т.нар. структурирани депозити, дето хем са депозити хем се инвестират в нещо и доходността е според зависи.Гледам че всички са имали ама през 2010та :)В момента някой прави ли това или мина модата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
" не е много сигурно":D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
То е ясно , че в това да влагаш парите на някого в депозити или ДЦК , няма нищо инвестиционно . Да не говорим ,че в тези неща лихвите са напълно мизерни . Но пък каква е алтернативата ? Да купиш облигации , не е много сигурно , винаги могат да изгорят . Да влагаш в акции , особено в България , е не рисково , а безумно , при тази смешна ликвидност и лесно манипулируем пазар . Тук 90% от мажоритарните собственици приемат миноритарните , като *** , които им предоставят парите си ,като безвъзмезден подарък . Те не само не се чувстват задължени да имат някаква доходност техните акции , а безпардонно крадат дори главницата на тези пари . Лесно могат да сринат акциите си , а после с поставени лица да ги изкупуват на безценица . Е как да инвестираш при измамници , все нямат печалби , и все се мъчат да издават нови обезценени акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
Всичко е измама защото лихвите по ДЦК се плащат от държавата(данъкоплатците) тоест за държавата е все едно дали ще ги дава директно от бюджета или под формата на лихви на фондове които взимат комисионни и т.н. измамата е голяма защото е задължително ?! втора пенсия - няма по-добро от соц.солидарност в пенсионната система.Казано иначе около 2000год. вноските бяха намалени от 32 на 17% и затова има дупка и отделно има 1 000 000 раб.сила емигранти - държавата трябва да регулира тези процеси но вместо това се прави финансово казино ,раздува се балон в световен мащаб ,който няма да продължи дълго и въпроса е какво може да се направи.Трябва да се направи ясно разграничение между финансовият и индустриален капитализъм докъде може да се дерегулира защото неолиберализма се провали и те го знаят още 1980год. и с ''вашинктонският консенсус'' отложиха края
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
dex
преди 9 години
Като гледам са ги преместили от депозити в ДЦК...чудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
993
преди 9 години
Да не говорим, че на някои депозитите изгоряха в КТБ! Страхотни инвеститори, няма що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
993
преди 9 години
Да не говорим, че на някои депозитите изгоряха в КТБ! Страхотни инвеститори, няма що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
E те тва и аз не моа разбера. Един питаше тук каква е логиката да си дадеш парите на някого да ти ги сложи на депозит и да вземе такса за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
mick
преди 9 години
"Делът на депозитите в портфейлите на местните фондове е намалял от 52% на 40% през 2014 г." - че какво му е инвестиционното да си държиш 40% от парите на депозити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още