IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФКИ е в готовност да изплаща компенсации на клиентите на ИП „Статус Инвест”

Институцията евентуално ще възстановява средства на клиенти на останалото без лиценз инвестиционното дружество чрез Райфайзенбанк

10:07 | 10.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФКИ е в готовност да изплаща компенсации на клиентите на ИП „Статус Инвест”

Фондът за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) започва изплащането на компенсации на клиентите на инвестиционен посредник на „Статус Инвест” АД, чийто лиценз беше отнет в края на февруари.

ФКИ, който през 2015 г. навършва 10 години от създаването си, евентуално ще възстановява средства на клиенти на инвестиционното дружество посредством Райфайзенбанк България ЕАД, гласи съобщение, поместено на сайта на институцията.

Искането за изплащане на компенсация се предявява писмено пред ФКИ в срок една година от публикуването на съобщението, освен ако пропускането на срока се дължи на особени, непредвидени обстоятелства. Информацията на сайта на ФКИ е с дата 6 март (петък).

ФКИ осигурява изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционните посредници, когато те не са в състояние да изпълнят задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с тяхното финансово състояние.

В случая с „Статус Инвест” АД – Комисията за финансов надзор отне издадения лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник на дружеството на 25 февруари 2015 г. Именно това е основанието, при което ФКИ се задейства.

Фондът разглежда предявеното искане за изплащане на компенсация, установява вземането и неговия размер и изплаща компенсацията не по-късно от три месеца от установяване на основанието. ФКИ изплаща компенсация на всеки клиент на инвестиционен посредник в размер на 90 на сто от стойността на вземането, но не повече от 40 000 лв.

Към края на 2014 г. натрупаните във ФКИ средства са 13,29 млн. лв., което представлява 0,9% от общата сума на защитените клиентски активи, които от своя страна са в размер на 1,5 млрд. лв., отбелязва председателят на Управителния съвет Милети Младенов в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Общият брой на участниците в схемата е 93, от които 42 инвестиционни посредника, 21 банки и 30 управляващи дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още