IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска CFA асоциация поставя инвеститорите на първо място

Председателят на УС на асоциацията представи Декларацията за правата на инвеститорите на CFA Institute

13:25 | 17.04.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българска CFA асоциация поставя инвеститорите на първо място

Българска CFA (Си Еф Ей) асоциация беше домакин на икономическа дискусия на тема "Инвеститорите са на първо място - Регулации, прозрачност и справедливост: стандарти за налагането на открита и честна финансова система", съобщиха от организацията.

Присъстващи на икономическата дискусия бяха членове на Българска CFA асоциация, CFA чартърхолдъри, кандидати в изпитната програма на CFA Institute, както и професионалисти от финансовия и държавен сектор.

Калин Методиев, CFA, председател на Управителния съвет на Българска CFA асоциация представи на присъстващите локалната инициатива „Инвеститорите са на първо място“, чието провеждане е под глобалната егида на CFA Institute за насърчаване защитата на правата на инвеститорите и за налагането на справедливи и прозрачни финансови пазари.

Той сподели с аудиторията, че заедно с останалите CFA асоциации в над 140 държави, Българска CFA асоциация е дала активен принос в изработването и разпространението на "Декларацията за правата на инвеститорите", инструмент отразяващ основните професионални и етични принципи за постигане на сигурност и доверие в отношенията между клиенти и доставчици на финансови услуги.  Документът е еднакво валиден във всяка точка на земното кълбо и е приложим в която и да е сфера на финансите, като управление на активи, анализи и инвестиционни съвети, лично банкиране, застраховки, недвижими имоти и други.

Декларацията представлява следната съвкупност от ексклузивни права за всеки инвеститор или потребител на финансова услуга:

1. Честно, компетентно, и етично поведение, което е в съответствие с приложимото право;
2. Независими и обективни финансови съвети и помощ на базата на информиран анализ, разумна преценка, и усърдни усилия;
3. Финансовите интереси на клиента надделяват над тези на професионалиста и представляваната от него организация;
4. Честно (равнопоставено) третиране по отношение на всички клиенти;
5. Разкриване на всички съществуващи или потенциални конфликти на интереси в предоставянето на продукти или услуги;
6. Отчитане на персоналните обстоятелства, така че всеки инвестиционен съвет е предоставен и подходящ въз основа на специфичните финансови цели и ограничения на клиента;
7. Ясна, точна, пълна и навременна комуникация на разбираем език и във формат, който споделя ефективно информацията;
8. Обяснение на всички такси и разходи, както и информация, доказваща че тези разходи са справедливи и разумни;
9. Поверителност на информацията на клиента;
10. Пълна и точна отчетност на работата, извършена в полза на инвеститора.

Владимир Савов, заместник-председател на Комисия за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, говори за основната роля на комисията като регулатор на финансовия пазар в България с цел защита на правата на потребителите на финансови услуги. Той сподели мнение, че доколкото българският пазар е малък и ограничаващ възможностите за инвеститорите, което КФН не би могла да промени, в същото време комисията, в ролята се на регулатор, може и насърчава прозрачността на финансовия пазар и налагането на справедливи условия за всички участници. Според него това би насърчило появата и задържането на големи чуждестранни портфейлни инвеститори в България, които за момента проявяват предпазливост към нашия пазар.

Георги Български, член на съвета на директорите и директор „Търговия, емитенти и членство“ на „Българска фондова борса – София“, сподели, че борсата – мястото, където се срещат продавачи и купувачи, подлежи на много регулации и това в някои случаи затруднява самия търговски процес. Относно осигуряването на прозрачност и справедливост, Български изрази становището си, че това, което борсата е поела ангажимент да изпълни, е демонстрирала с дела. Според него основната цел, поставянето на инвеститорите на първо място, трябва да се осъществи чрез образование на инвеститорите – дейност, в която Българска фондова борса е активно ангажирана. Български отчита като действия в правилната посока взаимстването на голяма част от изпита за брокери и инвестиционни консултанти в България от образователната програма на CFA Institute, предоставянето на стипендии на участници в изпитите по придобиване степента CFA, провеждане на стажантски програми и образователни курсове за финансови журналисти и създаването на Национален кодекс за корпоративно управление.  

Цветослав Ангелов, CFA, Директор дирекция "Надзорна политика" в Българска народна банка, сподели от своя личен опит като участник в преговорите по регулаторни рамки с Брюксел, че финансовите регулации в целия Европейски съюз са твърде много, произтичат от Европейската комисия и за съжаление липсват коментари от страна на българския бизнес в сравнение с този от други държави.

Тодор Тодоров, редактор на "Капитал Daily", сподели мнение, че финансовите медии носят отговорност да предоставят точна, вярна и качествена информация, както и да търсят отговори, там където стоят въпроси, докато стигат до истината. По този начин финансовите медии защитават правата на инвеститорите най-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
iasen4o
преди 8 години
CFA (Си Еф Ей) - добре, че е това доуточняване в скобите, че наистина човек не би могъл да се ориентира какво е това CFA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ceneto
преди 8 години
като видиш че се говорят само хвалебствени слова и описание на светлото бъдеще и ти става ясно какви резултати може да чакашп.с. иначе етичната декларация е прекрасна, но за съжаление неприложима на бфб с регулатор като кфн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
Пълни Пинковци, Може ли държавен орган като ВАС да има някакви отговорности? Вижте се в "случая" КТБ и КУП ОЩЕ ИП-та фалирали без да имат тези разходи през годините изведнъж при фалита им всичко по 100, случая при "Стандарт Инвестмънт" със изп. директор СТЕФАН СТЕФАНОВ, пълни мошеници и ***. Може ли това да БЪДЕ ДОПУСНАТО ОТ ВАС. МОЖЕ ИНФОРМАЦИЯТА НА БФБ ДА ТЕЧЕ САМО МЕЖДУ ВЪТРЕЩАРИ. ТОЕСТ НЕ ПРАВИЛНО И ОТ ТАМ КЪДЕ Е ЕФЕКТИВНОСТТА НА ФУНКЦИИТЕ, КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ИЗПЪЛНЯВА ЕДИН КАПИТАЛОВ ПАЗАР?????????? ЗАЩО ДОПУСНАХТЕ ИПОТА И СПОТА НА ЗХБГ,ЕНМ,ТРЕЙС, ЕНЕРГОНИ (СМЯХ) И КОЛКО ОЩЕ.. ТРИДЕСЕТИНА.. рекордно беше... нямате никакви граници в надуването на балони???? Тоест със създадената от ВАС история тази борса скоро няма да види ръстове, защото не прилича по нищо на ТЕЗИ ОТ РАЗВИТИТЕ ПАЗАРИ, А ОТ ТЕЗИ С ТРЕТИЯ СВЯТ.. ПОМИСЛЕТЕ ПО ТОЧКИТЕ ГОРЕ... ИНАЧЕ НЯМА ДА РАБОТИТЕ ТОВА ВЪВ БЪЛГАРИЯ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още