IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсва катализаторът, който може да промени краткосрочните настроения на БФБ

Редица компании са подценени, но в условията на ниска ликвидност инвеститорите остават предпазливи, каза за Investor.bg Петко Вълков от Конкорд Асет Мениджмънт

17:56 | 05.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Липсва катализаторът, който може да промени краткосрочните настроения на БФБ

Водещите индекси на българския капиталов пазар приключиха търговията в петък, а с изключение на секторния BGREIT – и седмицата, на зелена територия.

Индексът на сините чипове SOFIX се покачи с 0,46% днес и с 1,53% за седмицата до 490,30 пункта. Широкият BGBX40 днес е нагоре с 0,31%, а за седмицата – с 1,03%, до 98,28 пункта. BGTR30 добави 0,47% днес и минималните 0,13% за седмица до 392,70 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT напредна с 0,65% в петък до 92,60 пункта, макар че спрямо петък миналата седмица регистрира спад от едва 0,31%.

„Седмицата приключва почти без изменение на борсовите индекси и при ниски обороти”, коментира за Investor.bg изпълнителният директор на Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков*.

В петък търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 612,7 хил. лв. В топ 5 по оборот днес са Адванс Терафонд АДСИЦ със 173,6 хил., Монбат АД – 164,8 хил., ТК-Холд АД с 82,5 хил., Медика АД с 41,3 млн. лв. и Холдинг Варна АД с 24,8 хил. лв.

След 10 сделки днес акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ поскъпнаха с 1,4% до 2,535 лв.

Сделките при Монбат АД са 6, като книжата добавят 1,2 на сто към стойността си до 8,499 лв.

С най-голям ръст са акциите на ТК-Холд АД – с 11,5% до 1,65 лв.

На регулиран пазар се сключиха 197 сделки с 52 емисии акции. Най-много сделки имаше с книжа на Химимпорт – цели 20, след които акциите на дружеството поевтиняха с 0,85% до 1,629 лв.

„В сезона на общите събрания към момента не се наблюдават по-интересни новини. Интересно е да се отбележи, че редица компании се придържат към дългосрочната си дивидентна политика”, коментира още Вълков.

„Към момента сякаш не се вижда катализаторът, който да може да промени краткосрочните борсови настроения и по-конкретно - преобладаващата апатия от страна на инвеститорите. Често в миналото сме ставали свидетели на резки промени в тези настроения. Смятам, че редица компании са подценени, но в условията на ниска ликвидност инвеститорите остават предпазливи”, добави изпълнителният директор на Конкорд Асет Мениджмънт.

Към 4 юни акционерите на 14 компании вече гласуваха за разпределянето на дивиденти за 35 млн. лв.

Днес се потвърди новината, че по време на общото си събрание акционерите на Проучване и добив на нефт и газ АД ще дискутират раздаването по 0,68 лв. дивидент на акция за 2014 г. Книжата на дружеството останаха без промяна при цена от 8,15 лв. след сключена една сделка.

Днес нямаше сделки с акции на Фазерлес АД. Производителят на фазер ще разпредели брутен дивидент от 2 лв. на ценна книга.

Капитализацията на Софарма АД нарасна с 0,64% днес при 3,15 лв. за акция. Фармацевтичната компания отчете 3% годишен ръст на продажбите през май.

Същевременно днес Фондът за гарантиране на влоговете предложи на синдиците на Корпоративна търговска банка да изберат AlixPartners, която да проследява и връща активи на банката.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
2012
преди 8 години
Петко, като те чета по-скоро си мисля, че липсва анализатора в теб, а не катализатора на БФБ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
2012
преди 8 години
Петко, катализатора е на лице и този катализатор ще даде посока и ще даде скорост на движението до края на месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още