IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ с 255 хил. лв. загуба за деветмесечието

Борсата се крепи на стабилните такси за поддържане на емисии на 300 неликвидни компании и такса за членство от посредници с малък оборот

09:10 | 29.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

БФБ-София АД отчита загуба от 255 хил. лв. за деветмесечието на 2015 г. спрямо печалба от 257 хил. лв. за същия период на миналата година. Или това е влошаване с около 0,5 млн. лв., показва отчетът на дружеството.

Загубата е въпреки приходите от лихви в размер на 152 хил. лв. за януари-септември 2015 г., идващи основно от притежаваните дългови книжа за 5,8 млн. лв. към 30 септември 2015 г.

Приходите на БФБ-София намаляват с 29% на годишна база до 1,22 млн. лв. за деветмесечието на тази година. Силното намаление, или от 56%, е при комисионите за сделки на борсата. Спадът при таксите за членство е 10%.

Тоест таксите за регистрация на ценни книжа и за членство на инвестиционните посредници играят ролята на стабилизиращ приходите фактор. Те идват от над 300 слаболиквидни емисии акции и десетки малки инвестиционни посредници със символичен оборот.

Приходите само за третото тримесечие на годината са в размер на 347 хил. лв. при спад от 24% на годишна база.

Борсовият оборот намаля със 70% на годишна база до 11 млн. лв. през септември. Понижението през август беше от 64%, а през юли - от 59%. Това е причината за силния спад на приходите от комисиони за сделки.

Собственият капитал на БФБ-София към 30 септември 2015 г. е 9,83 млн. лв., а текущата пазарна капитализация е 17,1 млн. лв. Цената на акция се понижава с 21,25% в последните 12 месеца до 2,598 лв.

В последните 10 години има няколко опита за приватизация на пазарния оператор, които до момента са неуспешни.

БФБ-София притежава 6,61% от капитала на Централен депозитар АД, оценени на 197 хил. лв. Основен акционер е Министерство на финансите с дял от 50,05%.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на БФБ-София.
 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Ето на живо какво става в Zimbabwe Stock Exchange хаха. http://afx.kwayisi.org/zsezw/. Доколкото разбрах цените са в USD долари и с едни бързи сметки ми се струва че дори и те правят по - голям оборот от нашия. При това в държава с диктатор който докара най - голямата хиперинфлация в света :D. Отправям предизвикателство черпя бира ако някой намери по - пропаднала борса от наща :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
BigBear
преди 8 години
Имат резерви да изкарат без работа още 7-10 години. До тогава пазарът ще се е маргинализирал напълно. До тогава ще се изпълнява Програмата за прах в очите - някое друго интервю обясняващо липсата на качествени компании в България, създаване на еспертни комисии по разни въпроси свързани с капиталовия пазар и по възможност повече командировки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още