IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развиват холдингите на борсата

Приходите на холдингите намаляват през деветмесечието на годишна база, показва анализ на Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг

14:48 | 06.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цветослав Цачев. <em>Снимка: Елана Трейдинг</em></p>

Цветослав Цачев. Снимка: Елана Трейдинг

Възприемаме големите компании като барометър на борсата и като основен индикатор за икономиката на България. Зад имена като Монбат, Булгартабак холдинг, Спиди и Софарма не се крият само дружества с приходи и печалби в размер на десетки и стотици милиони, но и те привличат интереса на инвеститорите.

На заден план остават по-малките компании, най-вече холдингите, въпреки че те дават добра представа за състоянието на повечето сектори на икономиката. Холдингите имат разнообразни активи и осъществяват дейност в страната и чужбина. Разликата с големите компании на борсата е най-вече в мащабите на производството и в достъпа до кредитен ресурс, показва анализ на Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ИП ЕЛАНА Трейдинг, публикуван в блога на посредника.

Какво показват резултатите на бившите приватизационни фондове?

Изчисления: ЕЛАНА Трейдинг
Компании: Албена Инвест Холдинг, Доверие Обединен Холдинг, Индустриален Капитал Холдинг, Индустриален Холдинг България, Синергон Холдинг, Стара Планина Холд, Фаворит Холд.

Холдингите отбелязват намаление на приходите през първите три тримесечия на годишна база. Разликата в процентно изражение не е съществена, като само Синергон холдинг се откроява със сериозно изменение. Консолидираните приходи на останалите шест холдинга не отчитат изменения, които да намекват за влошаване на ситуацията в икономика. Не може да се говори и за подобрение с течение на годината, тоест продажбите не се покачват изненадващо през третото тримесечие. 2015 г. ще остане в историята като година без растеж, като само отделни сектори и компании страдат.

Как стагнацията се отразява на печалбите на холдингите?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още