IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Комерс предлага дивидент от 1 лв. по обикновените си акции

Дружеството предлага на своите акционери увеличение на капитала по други начини, различни от решението за емитиране на привилегировани книжа за до 5 млн. лв.

17:01 | 29.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
София Комерс предлага дивидент от 1 лв. по обикновените си акции

София Комерс-Заложни къщи АД предлага гарантиран дивидент от 0,75 лв. на акция по привилегированите си акции и дивидент от 1 лв. на акция по своите обикновени книжа. Това гласи дневният ред на свиканото за 8 април общо събрание на акционерите, поканата за което е публикувана чрез БФБ-София.

София Комерс-Заложни къщи се отказва от намерението си да емитира нови привилегировани акции за до 5 млн. лв., а вместо това предлага на своите акционери увеличение на капитала по други начини.

Последният дивидент по привилегированите акции

Очаквано, както е записано в проспекта, гарантираният дивидент по привилегированите акции ще бъде 0,75 лв. за акция. Той е и последният, тъй като през тази година изтича 10-годишният им срок и те трябва да бъдат конвертирани в обикновени. Двете емисии да бъдат обединени без промяна на капитала. Предвижда се дивидентът по привилегированите акции да бъде изплатен наведнъж в рамките на един месец от провеждането на общото събрание.

Акционерите на София Комерс трябва да вземат решение и относно разпределянето на остатъка от нетната печалба за 2015 г. под формата на дивидент в размер на 1 лв. на акция. За целта обаче ще трябва да бъде използвана и част от неразпределената печалба от предходни години. Дивидентът по обикновените акции ще бъде изплащан на два транша от по 0,50 лв на акция в рамките на до три месеца от провеждането на събранието.

София Комерс-Заложни къщи АД изпрати 2015 г. с 25,8% ръст на нетната печалба до 839 хил. лв. Към 31 декември 2015 г. по статията „Неразпределена печалба“ има 4,229 млн. лв.

В края на 2015 г. привилегированите акции са 400 хил., а обикновените – 1,82 млн. броя, след като през годината дружеството изкупи обратно свои 180 хил. книжа. Общата сума, която ще е нужна за дивидента по привилегированата емисия, е 300 хил. лв., а по обикновената – 1,82 млн. лв. С други думи - София Комерс ще разпредели дивиденти за общо 2,12 млн. лв.

Увеличение на капитала

София Комерс-Заложни къщи предлага на общото събрание да отмени решенията, взети на проведеното на 16 февруари 2016 г. извънредно събрание, на което акционерите одобриха намерението за емитиране на нови привилегировани акции за до 5 млн. лв. 

Сега предложението акционерите да овластят Съвета на директорите на София Комерс за срок от 5 години след събранието през април по своя преценка и като определи всички параметри на съответните емисии, да увеличи капитала на компанията до достигане на максимален размер от 5 млн. лв. чрез:

- издаване на нови емисии акции, независимо от броя на отделните емисии, в т.ч. - и на привилегировани акции, при условията на първично публично предлагане;
- да емитира варанти и/или конвертируеми облигации, въз основа на които капиталът може да достигне максимален размер от 5 млн. лв.;
- да издаде емисии корпоративни облигации на обща стойност до 5 млн. лв.

Право на глас в общото събрание имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на събранието, или към 25 март 2016 г. Последната дата за сключване на сделки с акции, в резултат на които ще може да бъде упражнено правото на глас, е 23 март 2016 г.

Цената на обикновените акции се понижава с 8% от началото на годината до 4,371 лв. за брой и 8,742 млн. лв. пазарна капитализация. Цената на привилегированите акции се смъква с 10,44% за последните два месеца до 4,29 лв. за ценна книга.

Освен това на БФБ София Комерс-Заложни къщи АД има и издадена облигационна емисия.

Повече подробности относно предстоящото общо събрание можете да откриете тук*

* Статията е редактирана на 1 март в 17:43 часа с препратка към разясненията на дружеството относно общото събрание на 8 април.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още