IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ събраха над 30 млн. лв. преди почивните дни

Седмичният отчет бе последният за Лазар Илиев като синдик на банката

10:22 | 07.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Точно 30 405 028,83 лв. са събрали синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката в последната седмица на февруари и преди почивните дни в началото на март.

Това става ясно от седмичния отчет на Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 29 февруари - 2 март, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), в чието съставяне за последно като синдик на банката участие взима и Лазар Илиев.

Най-голяма част от вземанията, или 29 819 925,41 лв. са от действащи финансови институции, 484 448,55 лв. - от юридически лица по дължими от тях кредити, 100 138,93 лв. - от физически лица, а 515,94 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

Точно преди почивните дни Управителният съвет на ФГВБ освободи Лазар Илиев и синдиците на КТБ вече са двама. Причините за решението не са ясни и за него няма съобщение до медиите, но то е вписано в електронната книга на актовете на ФГВБ, достъпна на сайта на институцията.

В седмичния документ на Илиев, Донов и Маринова пише и че заедно с международната компания Alix Partners, която през юни 2015 г. беше наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, се „провеждат многократни разговори и се разменя официална кореспонденция по повод актуални теми, свързани с изготвения от тях доклад“.

Именно той бе в центъра на вниманието в последните дни на февруари, когато бе внесен за разглеждане в секретната секция на Народното събрание, а народни представители, които са го видели, изразиха остри критики към изводите в документа.

В отчета на синдиците, който скоро може да бъде съставян на месечна база, имайки предвид предложенията за промени, свързани с отчетността, се посочва, че се окомплектоват направените възражения от страна на кредитори, чиито приети или неприети вземания са оспорени.

Синдиците продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании синдиците са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение и за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители.

Работата на екипа на синдиците включва и осъществяване на представителство в съда, изготвяне и подаване на писмени становища, допълнителни искови молби и други правни и фактически действия, свързани с производствата.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още