IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът за КТБ да стане публичен, прие правната комисия

Огласяването на доклада може да навреди на масата на несъстоятелност, заяви Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете

13:18 | 01.03.16 г. 5
Докладът за КТБ да стане публичен, прие правната комисия

Докладът на "Аликс Партнърс" с фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ да стане публичен. Това реши правната комисия в парламента, която със солидно мнозинство прие промените, внесени от ДПС. 

Документът бе внесен в секретната секция на Народното събрание по настояване на премиера Бойко Борисов. Той е от около 600 страници и е на английски, а депутатите нямат право да го разгласяват, защото има клауза за поверителност.

Заради това Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов внесоха промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които поискаха документът да стане публичен.

По време на заседанието на правната комисия Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете обяви несъгласие с поправката.

"Това е договор между две страни, в него има клауза за конфиденциалност. Огласяването на доклада е нарушение на договора и може да се навреди на масата на несъстоятелност", каза той.

Стратев призова депутатите да мислят и за бъдещето, когато ще дойдат други международни компании и нарушаване на договора няма да допринесе за репутацията на страната ни.

Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт пък обясни, че не помни депутатите да са искали клауза за секретност и предположи, че парламентът вероятно е нямало да я одобри.

"Сега отзад-напред концерт по желание. Не ме карайте да ставам съучастник в нещо, което не съм искал", каза още той.  Позицията му подкрепи и Чавдар Георгиев от БСП.

"Не съм съгласен, че ако дадем публичност на договора, ще нарушим клауза на секретност. Ами да не сте ги давали тези клаузи, не може един договор да е над Народното събрание", каза той.

Социалистът бе репликиран от Димитър Лазаров от ГЕРБ, който му припомни, че по време на референдума за АЕЦ "Белене" БСП са обяснявали, че споразумението за централата няма как да е публично.

Комисията прие и втори проект, внесен от ГЕРБ, който регулира заплатите на синдиците и адвокатите. С него се определя, че синдиците вече ще пишат отчет за работата си всеки месец, а не всяка седмица.

Още новини от Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Стратев призова депутатите да мислят и за бъдещето, когато ще дойдат други международни компании и нарушаване на договора няма да допринесе за репутацията на страната ни.Те такива 'ивеститори' с 'конфиденциални договори' по-добре изобщо и да не идват - никой не ги е викал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: "Огласяването на доклада е нарушение на договора и може да се навреди на масата на несъстоятелност"А необявяването на фалита какво беше миналата година, и как масата на несъстоятелност тогава нарастна 3 пъти ... и къде бяха пазителите на конфиденциалност по това време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Mammita
преди 8 години
Ами едно добро начало според мен е това. Въпреки че доста се забави, но все пак е някаква стъпка към прозрачност и желание да се разследва случилото се в КТБ. Надявам се от това да произтекат вече някакви по-сериозни обвинения и да има подведени под съдебна отговорност. Василев не може да се крие постоянно в Сърбия. Колкото и много пари да им плаща всичко е до време. Скандалът е се разраства всеки изминал ден и ако не го екстрадират съвсем скоро и самата ЕК ще се намеси и ще им постави ултиматум дали ще връщат Василев, за да бъде съден или да не се гласят за влизане в ЕС. Тогава ще видим къде ще емигрира мустакатото банкерче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 8 години
става ясно Борислав Стратев за кого работи!Да бъде незабавно отсранен !Няма нувда от продавници заемащи високопоставени публични длъжности, работещи САМО за личния си интерес и против обществения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
И какво като някакъв доклад за КТБ стане публичен? Продължават да ни занимават с глупости, а никой не търси сметка на виновните за източването на КТБ, както и на техните помощници! Кога ще видим затвор за Цветан Василев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още