IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова европейска директива ще разшири регулацията на финансовите пазари

Предвижда се тя да се прилага от 3 януари 2018 г.

10:05 | 12.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разширяване на регулацията върху нерегулирани досега дейности и засилване на правомощията на надзорните органи са част от изискванията, които България трябва да изпълни като член на Европейския съюз (ЕС).

Това се посочва в резюмето към проекта на Закон за пазарите на финансови инструменти, който беше приет на първо четене от Комисията за финансов надзор (КФН) по време на заседание на 11 юли. 

С предлагания законопроект в българското законодателство се въвеждат изискванията на Директива 2014/65/ЕС (MiFIDII), като се надгражда досега съществуващият правен режим на организацията и дейността на инвестиционните посредници и регулираните пазари на ценни книжа. 

Предвижда се Директивата да се прилага в българското законодателство от 3 януари 2018 г.

Причината за приемането й е, че по време на финансовата криза са констатирани слабости във функционирането и недостатъчна прозрачност на финансовите пазари. Това налага промяна на съществуващата регулаторна рамка на пазарите на финансови инструменти, с цел преодоляване на недостатъците.

Чрез Директивата се усъвършенства регулацията, подобрява се прозрачността, защитават се инвеститорите и се повишава доверието в капиталовите пазари, се посочва в мотивите към законопроекта.

С приложението й на българския капиталов пазар се очаква да бъде увеличена ликвидността на предлаганите финансови инструменти чрез повишена прозрачност в ценообразуването и информираността на инвеститорите. Очаква се доверието в пазара да се засили, като не бъде допускана нерегламентирана търговия с финансови инструменти.

Срокът за съгласуване на проекта на закона е в рамките на 20 дни, до 31 юли 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още