IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 г. може да доведе до атака на SOFIX на границата от 1000 пункта

Има упорити слухове за голямо първично публично предлагане, коментират финансисти

21:58 | 05.01.18 г.
2018 г. може да доведе до атака на SOFIX на границата от 1000 пункта

"Листването на български борсово търгуван фонд на германската борса в комбинация с листването на нови компании може да доведе до атака на SOFIX на границата от 1000 пункта", коментира пред Bloomberg TV Bulgaria икономическият блогър Христо Христов. 

Въпреки че призна, че е малко по-песимистично настроен съм към 2018 г., Христов отбеляза, че имаме "изключително много фактори, които са положителни, но зависи как те ще се развият във времето". 

„Листването на ETF на германската фондова борса е факт, но тук предстои да видим как ще реагира германският инвеститор и колко ще му е интересна нашата борса“, заяви той.

По думите ако нещата се развият положително, тук ще има приток на нови капитали.

„Ако това се съчетае с листването и на нови компании, които са големи и перспективни да привличат вниманието на чуждестранните инвеститори, може през 2018 да видим атака на SOFIX на границата от 1000 пункта. Но всичко зависи от това как ще развият нещата през годината“, коментира още Христов.

Според него от гледна точка на икономиката като външна среда за момента всичко изглежда положително. „Прогнозите са за продължаване на ръста на БВП, както и в различни други сектори“, посочи той.

От своя страна финансистът Павел Бандилов допълни, че има упорити слухове за голямо първично публично предлагане (IPO) на пазара.

„Мисля, че наистина то ще се окаже добър акселератор на пазара. Другият процес, който продължавам да наблюдавам с интерес, е как се развиват нещата със Софарма с излизането на големия инвеститор. Това също мисля, че в краткосрочен план ще даде малка глътка въздух на инвеститорите“, заяви Бандилов. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още