IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтерко АД е получило 60% от над 15-те млн. лв. по сделката с Link Mobility

Останалите 40% ще бъдат платени така: 20% след две години и 20% под формата на акции на норвежката Victory Partners VIII Norway Holding AS

09:30 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Релетата Shelly на "Алтерко" се продават и чрез Amazon.com</p>

Релетата Shelly на "Алтерко" се продават и чрез Amazon.com

"Алтерко“ АД е получило 60% от дължимите и договорени 15,4 млн. лв. по сделката с Link Mobility Group на 29 юли 2019 г., с което е финализирана трансакцията по продажбата на 100% от „ТЕРАВОЙС“ ЕАД, „ТЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС“ АД,„АЛТЕРПЕЙ“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония), съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg. Получената сума трябва да е 9,24 млн. лв.

На практика е продаден европейския телекомуникационен бизнес на „Алтерко“ АД. Другият телекомуникационен бизнес на компанията е базиран в Сингапур и отговаря за Азия.

Останалите 40% от 15,4 млн. лв. ще бъдат платени по следния начин: 20% в рамките на до две години и 20% - в акции на норвежката Victory Partners VIII Norway Holding AS, едноличен собственик на капитала на LINK Mobility Group ASA по цена 225 норвежки крони за акция.

„С приключване на сделката Алтерко АД ще преустанови дейностите си, свързани с телекомуникационния бизнес в Европа. Дружеството планира организационни и корпоративни промени, които да поставят акцент върху успешно развитие на IoT бизнес. С това мениджмънтът очаква да продължи да разширява дейността на компанията и да привлича нови инвеститори.“, се казва в съобщение на компанията.

IoT бизнесът, т. нар. „интернет на нещата“ включва например часовниците MyKi и WiFi релетата Shelly. За първото тримесечие на 2019 г. този бизнес е за 3,19 млн. лв. или 27,3% от приходите на компанията като се увеличава със 157% на годишна база. Телекомуникационният бизнес в Европа и Азия е с приходи от 8,52 млн. лв. за първото тримесечие на 2019 г. или с дял от около 83%, но нараства със само 3,27% на годишна база.

В отчета не е оповестено каква част от телекомуникационните приходи са от Европа и каква - от Азия.

Консолидираната печалба на „Алтерко“ АД за първото тримесечие на 2019 г. е 615 хил. лв., спрямо минус 500 хил. лв. за същия период на 2018 г. Няма оповестени данни каква част от печалбата се дължи на телекомуникационния бизнес в Европва, в Азия и каква на „интернет на нещата“.

Акциите на „Алтерко“ АД поскъпнаха с 53% в последните 12 месеца до 2,86 лв. за акция днес, което е близо до рекордната цена от 2,88 лв. за акция, отчетена вчера и днес. В края на 2016 г. компанията реализира публично предлагане на акциите си на Българска фондова борса, като продаде акции при емисионна цена от 1,45 лв. Поскъпването оттогава е почти 100% за по-малко от 3 години.

Текущата пазарна капитализация на дружеството е 42,9 млн. лв. Собстеният капитал към 31 март 2019 г. на консолидирана база е 29,45 млн. лв., паричните средства са 1,83 млн.лв., положителната репутация е 15,6 млн. лв., сградите и конструкциите (офиса на компанията на бул. Черни връх в София) са оценени на 3 млн. лв. Компанията има и задължения към банки и небанкови финансови институции за 2,83 млн. лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция от капитала на дружеството.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още