IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Ямболен" са подкрепили изграждането на фотоволтаична централа

Дружеството ще продава ток, за да покрие натрупани загуби и да инвестира в обновления

20:15 | 18.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Акционерите на почти неработещия производител на синтетични влакна „Ямболен“ са одобрили на извънредно общо събрание дружеството да инвестира над 5,8 млн. евро (почти 11,4 млн. лева) без ДДС или 7,4 млн. евро (14,4 млн. лева) с включено ДДС в 10-мегаватова соларна централа.

Това се вижда от протокола от общото събрание, публикуван на сайта се вижда от протокола от общото събрание, публикуван на сайта x3news.com.

Главните производствени мощности на компанията не работят от години. Дружеството продава изработени резервни части, отдава имоти под наем и оказва други услуги, например пречиства отпадни води на други предприятия в индустриалната зона на Ямбол.

С толкова свита дейност „Ямболен“ няма как да изконсумира цялата произведена енергия, така че по-голямата част от нея ще продава. С приходите от продажбата на ток предприятието планира да покрива натрупани загуби от минали години и да се опита да обнови машинния си парк, за да привлече нови клиенти.

Плановете на дружеството предвиждат проектиране и строителство на две фотоволтаични инсталации – една на покриви на сгради и една на терен. Проектант и изпълнител ще е фирмата „Пи Ви Консулт“ ООД,  която проектира, доставя материали и монтира фотоволтаици. 

„Ямболен“ притежава лиценз за производство на електрическа и топлинна енергия за срок от 25 години. Очакваното годишно производство на ток от инсталациите е около 13 мВтч годишно.

Инвестицията ще се финансира с кредит от „Интернешънъл Асет Банк“.

Свързани компании:

Ямболен АД(YAMB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 2 години
Перачница значи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още