IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Чарлз призова за 5-минутен душ

Освен че се къпе по-бързо, синът на Кралица Елизабет кара колите си на биогориво, направено от домашно вино

14:12 | 20.08.10 г. 2
Принц Чарлз прилага сам препоръките си за опазване на ресурсите, като пречиства водата и използва енергийноефективни уреди. Снимка: Белия дом
Принц Чарлз прилага сам препоръките си за опазване на ресурсите, като пречиства водата и използва енергийноефективни уреди. Снимка: Белия дом

Принц Чарлз призова британците да се откажат от взимането на вана, за да се защити околната среда от замърсяване, съобщава The Daily Mail. Наследникът на британския трон е приканил сънародниците си да заменят ваната с душ..., но по-кратичък. Според Чарлз пет минути под течащата струя са напълно достатъчни за всеки.

Препоръката е само част от пакета съвети на принца, който той е съставил в кампанията си за опазване на околната среда. „Пропуснете ваната. Ако всеки от членовете на четиричленно семейство замени ваната с петминутен душ само за една седмица, ще спести от семейния бюджет между 5 и 15 паунда на година“, казва Чарлз в сайта на кампанията си.

През октомври миналата година държавният глава на Венецуела – Уго Чавес, също призова народа си да пести от водата за къпане. Той обаче се оказа „по-спестовен“ и от принца на британците и отпусна едва три минути за взимане на душ. „Има хора, които прекарват под душа по половин час. Три минути обаче са напълно достатъчни. Лично аз съм засичал – три минути и никакви песни“, обяви президентът по време на телевизионно предаване, цитиран от CNBC.

Призивът на Чавес беше продиктуван от факта, че страната износителка на петрол изпитва сериозни затруднения в снабдяването с вода и електричество.

Инициатива за промяна на навиците за лична хигиена се превърна в част от "зелената" програма на принц Чарлз. В допълнение към препоръката за по-скромното ползване на водата, синът на кралица Елизабет II е разработил още 19 съвета, които трябва да помогнат на британците да се доближат до природата.

Така например принцът на Уелс смята, че останките от храната трябва внимателно да бъдат преглеждани – да не се изхвърля излишно, а кутиите и пакетите да се използват повторно когато това е възможно.

Принцът е обърнал внимание и на шофьорите – в програмата му за опазване на околната среда се споменава, че използването на биогорива като биодизел от растителни масла и етанол от вино например е за препоръчване пред бензина.

„Зелената“ кампания на Чарлз ще бъде популяризирана с фестивал, посветен на екологията. На 8 септември за посещение като част от инициативата ще бъде отворена Кларънс хаус – уестминстърската резиденция на британското кралско семейство.

Принц Чарлз и друг път е обяснявал, че е роден като наследник на трона с мисия – да се бори срещу глобалното затопляне, припомня вестникът.

В Кларънс хаус принцът ще покаже на гостите енергоспестяващите бойлери в сградата, както и системата, която пречиства водата, използвана в банята, и я прави годна за поливане на цветята в градината.

Колите на наследника на трона – Jaguar, Audi и Range Rover, се движат на биодизел, направен от олио за готвено, докато 40-годишния автомобил Aston Martin използва биоетанол, направен от домашно вино.

Миналата година принцът намали карбоновите емисии с 4% за 4-те домакинства, в които пребивава по време на пътуванията си из цяла Великобритания, и увеличи използването на възобновяеми източници на енергия с 22%.

Оказва се, че все повече хора с власт и отговорности пред народа си се замислят за опасността, която Нострадамус е предрекъл още преди столетия – че третата световна война ще се води за питейна вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
optional
преди 13 години
5 мин са напълно достатъчни, стига да се взима душ редовно :) с веднъж у неделя, няма как да се получи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kravata_mu
преди 13 години
това е защото принц Чарлз не се вози на градския транспорт в София. Иначе ще препоръчва не 5 минутен, а 5 часов душ и търкане с телени четки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още