IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forbes: Милиардерите в Китай са се увеличили с 49 души тази година

От 79 за изминалата година, през тази броят им вече достига 128, общото им състояние също нараства

15:34 | 28.10.10 г.
<p>Начело на списъка с милиардери е управителята на концерна за производство на безалкохолни напитки  Wahaha. Снимка: Flickr</p>

Начело на списъка с милиардери е управителята на концерна за производство на безалкохолни напитки Wahaha. Снимка: Flickr

Милиардерите в долари в Китай през 2010 година се се увеличили с 49 души до 128 спрямо 79 през 2009 година, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки списание Forbes Asia.

Начело на списъка е Дзун Цинхоу, председател на управителния съвет на концерна за производство на безалкохолни напитки Wahaha, чието лично състояние се оценява на 8 млрд. долара и е нараснало значително спрямо 4,8 млрд. долара през миналата година.

Второто място е за собственика на интернет търсачката Baidu Робин Ли, който има 7,2 млрд. долара. Увеличаването на богатството на Ли отразява бързото нарастване на "населението" в китайското виртуално пространство - за последната година състоянието му се е увеличило с 4 млрд. долара.

Сред 128-те богаташи с 10-цифрени суми в сметките си девет души са на възраст под 40 години, 11 са жени. Седемнадесет от милиардерите живеят в Шънджън, 15 в Пекин, а Шанхай е представен „едва“ от 10 богаташи.

Според друга класация, разработена от списание Хурун, милиардерите в страната са 189 на брой, но дори това може би е твърде далеч от реалността. Информацията на списанието показва, че милиардерите в Китай може би са между 400 и 500.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още