IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза или не, по празниците онлайн продажбите в САЩ нарастват

Покупките през интернет в САЩ са се повишили с 13% спрямо миналата година, показва проучване

12:17 | 30.12.10 г. 1
Криза или не, по празниците онлайн продажбите в САЩ нарастват

Криза или не, по време на празниците хората се отпускат, стремят се да зарадват близките си, трупат богати трапези, пазаруват и развързват кесиите си както никога през годината. Ето защо не е чудно, че в САЩ онлайн продажбите за празниците са нараснали с 13 процента спрямо същия период през миналата година до рекордните 30,8 млрд. долара. Това показва проучване на агенция ComScore, цитирано от АФП.

Изследването е обхванало общо 56-те дни от ноември и декември до Коледа, когато е традиционният предпразничен период за магазините и търговските вериги. Само през седмицата преди Коледа онлайн продажбите са достигнали общо 2,45 млрд. долара, или със 17 на сто повече спрямо същата седмица миналата година.

За периода между 1 ноември и 26 декември най-голямо увеличение на продажбите е отчетено при компютърната техника (+23 на сто). Това се дължи на успеха на таблет компютрите като iPad на Apple, на електронния четец Kindle на Amazon и портативните компютри.

С най-голямо увеличение на продажбите следват книгите и списанията (+22 на сто), електрониката за широка употреба (+21 на сто), компютърните програми извън видеоигрите (+20 процента) и играчките (+16 на сто).

"В този празничен период поне американският потребител е успял да превъзмогне упоритите икономически трудности като високата безработица и падащите цени на недвижимите имоти, като е похарчил малко повече, отколкото очаквахме", посочва агенцията.

Според друго проучване, публикувано във вторник от SpendingPulse, общите продажби за Коледа в Съединените щати са се увеличили с 5,5 процента на годишна база. Това проучване, отнасящо се за периода от 5 ноември до 24 декември, показва увеличение на онлайн продажбите с над 15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още