IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порцеланови семки бяха продадени за над 550 хил. долара

100 килограма слънчогледови семки са част от инсталация в британска галерия, която представлява огромен килим от над 100 млн. семки

16:31 | 16.02.11 г.
Порцеланови семки бяха продадени за над 550 хил. долара

Аукционна къща Sotheby's продаде на търг на съвременното изкуство в Лондон 100 килограма "слънчогледови семки" от порцелан, част от творба на Ай Вейвей, един от най-известните съвременни китайски художници, съобщи Bloomberg. За лота бяха платени 563 800 долара.

Предварителната оценка бе между 130 и 190 хил. долара.

Целият лот е сдържал около 100 хил. семки от порцелан, а това означава, че купувачът е платил за всяка бройка по около 5,6 долара.

Инсталацията на Ай Вейвей "Слънчогледови семки" е изложена в британската галерия "Тейт модърн". Тя представлява огромен "килим" от над 100 милиона слънчогледови семки, изработени от порцелан, които много приличат на истински. Общото тегло на произведението е 150 тона. Всяка семка е направена на ръка от занаятчии в Югоизточен Китай. В създаването на произведението на Ай Вейвей са участвали 1600 души. Изложбата бе открита през октомври миналата година.

Сто килограма от "семките", които Sotheby's предложи на търга, са част от изработената партида, която обаче не е била използвана от Вейвей за инсталацията в "Тейт модърн".

Експерти на аукционната къща отбелязват, че порцелановите слънчогледови семки могат да се използват, например за украсяване на домове.

На търга със съвременно изкуство освен творбата на Ай Вейвей топ лотът бе "Абстрактната картина" на съвременния германски художник Герхард Рихтер. Тя бе продадена за 11,63 млн. долара.

Сред другите топ лотове бе "Девет разноцветни Мерилин" на Анди Уорхол, продадена за 5,17 млн. долара.

Общо на търга бяха продадени лотове за 71,7 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още