IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По 12,4 литра алкохол изпива българинът за година

България е на 30-то място по употреба на алкохол в Европа, сочат данни на Световната здравна организация

13:03 | 19.02.11 г.
По 12,4 литра алкохол изпива българинът за година

При 7,7 млн. население, от което 86% на възраст над 15 години, в България се консумира 12,4 литра алкохол на човек годишно, сочат данни на Световната здравна организация, цитирани от БТА. 

Близо 45% от българите консумират чист алкохол, 22% - вино, и 32% - бира. Близо една трета от българите въобще не консумират алкохол, а около 17% употребяват по 50-60 грама алкохол през седмицата.

Проучването се отнася за периода 2005-2006 г.

България е на 30-то място по употреба на алкохол в Европа, сочат данните.

Консумацията на алкохол в изследваните 48 европейски страни се движи средно в рамките на 9,24 литра чист алкохол на година.

Най-високи нива на потребление са регистрирани в Естония - над 16 литра чист алкохол годишно на човек, следвана от Чехия, Ирландия, Франция с консумации между 14 и 15 литра на човек.

Британците изпиват по около 13 литра чист алкохол годишно, което е най-високото количество в Европейския съюз.

В дъното на класацията са страни като Таджикистан и Турция, където са регистрирани около 2 литра чист алкохол годишно на човек.

България попада в зона с ниска смъртност от употреба на алкохол заедно с Полша, Румъния, Словакия, Македония, Турция и др. Има девет страни с висока смъртност от употреба на алкохол, включващи Русия и страните от бившия СССР.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още