IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата криза не пречи на хората да поддържат външния си вид

Грижите за външния вид правят хората щастливи и доволни от себе си и така осмислят разходите

16:52 | 21.02.11 г.
Финансовата криза не пречи на хората да поддържат външния си вид

В период на финансова криза хората свиват разходите си, затягат бюджета и се стараят да подсигурят спестяванията си, повлияни от чувството за несигурност и нестабилност. Разходите за ненужни стоки и услуги, с които в миналото сме си угаждали, отиват на заден план. Хората преосмислят приоритетите си и започват да наблягат на разходи, свързани с придобиване на неща от първа необходимост. А грижата за разкрасяването на тялото и лицето едва ли би могла да влезе в тази категория. Поне на пръв поглед.

Оказва се обаче, че удовлетвореността, която хората получават от добрия си външен вид, ги кара да харчат за козметика и спорт дори по време на финансова криза. Когато времената са трудни, продажбите на ярки червила се увеличават. Това са установили авторите на проучване, направено във Великобритания по поръчка на телевизионния канал QVC, сред 1 000 мъже и жени, пише вестник Daily Express.

Изчислявайки сумите, които дамите пръскат с едничката цел да изглеждат добре, мнозина биха се запитали как те успяват без заем да покрият всички тези разходи.

Въпреки ограниченията на семейния бюджет във времето на финансова криза, жените продължават да харчат малко над 2 хил. лири годишно за разкрасяване. За целия им живот сумата достига до 133 640 лири.

За сравнение - мъжете харчат средно 942 лири годишно или 61 230 лири през живота си, за да изглеждат добре.

Посещенията във фризьорския салон за скъпи прически и боядисване струват на жените около 405 лири годишно или 26 325 през целия им живот. Поддръжката на перфектно тяло е още по-скъпа - 717 лири на година или 46 605 лири през живота.

Дамите, желаещи устните им да приличат на тези на Анджелина Джоли, харчат за козметика и процедури около 130 лири на година или 8 450 лири през живота си.

Най-суетни са лондончанките, които пръскат средно 2 328 лири годишно, за да изглеждат добре. Най-непретенциозни към външността си са жените в Уелс. Те дават средно 971 лири, за да поддържат добрия си външен вид.

Данните от проучването показват още, че 56% от дамите отделят повече пари и време на грижите за лицето си, отколкото за тялото си. При мъжете е обратното - повечето представители на силния пол смятат, че е по-важно да поддържат тялото си, а не да имат красиво лице, и харчат за това по 543 лири годишно.

Около 82% от жените споделят, че поддържат външността си, защото това ги кара да се чувстват щастливи. Едва 26% от анкетираните дами признават, че се стараят да изглеждат добре, за да впечатлят партньора си.

"Приятната външност кара хората да се чувстват добре и е обяснимо защо дори във време на финансова криза те отделят доста средства и време, за да я поддържат", казва Сю Лийсън от изследователския екип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още