IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората у нас все още не обръщат достатъчно внимание върху какво спят

Сънливостта и раздразнението могат да костват отношенията ви с околните, затова здравият сън е от изключително значение

15:56 | 18.03.11 г.
Хората у нас все още не обръщат достатъчно внимание върху какво спят

Напоследък се забелязва интересна тенденция по отношение на размера на леглата и спалните. Хората сякаш възприемат леглото вече като нещо повече от обикновена мебел за спане и въпреки че размерът на спалните помещения намалява (особено в апартаментите, разположени в централните градски части), този на леглата става все по-голям.

Мнозина се стремят да превърнат спалнята си по-скоро в хотелска стая и избират балдахин, декоративни възглавници, тежки и ефектни завивки. Днес човек иска да има достатъчно място за работа на лаптопа си, докато се разсънва сутрин в леглото, да събере цялото си семейство върху него, за да гледат филм, да се чувства достатъчно просторно дори с половинката си – изискванията нарастват, а с тях и размерът на леглата.

Големите размери на леглата са своеобразен поглед назад в историята, връщане към ерата на Тюдорите. По тяхно време спалните на приближените на краля са били не само място за нощуване, но в тях са се организирали и срещи на аристокрацията. Известното Голямо легло на Уеър например, което е било част от обзавеждането на странноприемница в град Уеър, област Хертфордшир през 1590 година, е можело да побере 15 души. Днес леглото е част от реликвите, изложени в музея Алберт и Виктория в Лондон.

Освен за размери на леглата обаче, има ли промяна в отношението на хората към спалното бельо и мебелите, които слагат в спалнята си? Какъв по-удачен момент за този въпрос от Световния ден на съня, който се отбелязва днес.

Напоследък зачестяват оплакванията от алергии, умора, раздразнение, хронично недоспиване и прекомерна изнервеност, които влияят до голяма степен на работата и личния живот на мнозина от нас.

В България все още не обръщаме достатъчно внимание на това, върху какво лягаме и с какво се завиваме нощем. Това показват данни от проучването на Глория ООД - пловдивска фирма, която е на пазара от 1992 година и произвежда текстилно обзавеждане с немски материали.

Изследването, обхванало 1 689 души, сочи, че 70% от българите не сменят спалното си бельо с години наред, а едва 25% спазват заръката да подменят завивки и възглавници веднъж годишно. Въпреки че алергиите стават все по-чест проблем у нас, малко хора са запознати с това на какъв матрак спят, какъв е пълнежът на възглавницата им и има ли начин да превъзмогнат болките в гърба с по-различна постеля.

Онлайн пазаруването все още не е предпочитаният начин за снабдяване с подобен род стоки, казват 86,5% от запитаните. Дали поради факта, че държат на лична консултация, да пипнат и видят с очите си избраната стока, по-голямата част от анкетираните не се доверяват само на снимка при избора на  спалното си бельо. За хората, които избират онлайн пазаруването пред физическото обикаляне из магазините - 13,5%, преимуществата са в доставката до дома и спестяването на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още