IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолетоносач на британския кралски флот излиза на търг

Съдът е „пенсиониран“ четири години по-рано от предвиденото заради мерки за съкращаване на разходите на правителството

10:08 | 30.03.11 г.
Самолетоносач на британския кралски флот излиза на търг

Роман Абрамович най-сетне се сдоби с най-голямата яхта, която плава из морета и океани. Кой ли обаче ще е новият собственик на самолетоносача от британския военноморски флот Арк Роял – бившият флагман на флотилията и участник в едни от най-мащабните и важни военни операции през наши дни?

Съдът, който доскоро бе начело на Кралската флота, е обявен за продажба в сайт за аукциони на военни предмети, поддържан от Министерството на отбраната на Великобритания.

Самолетоносачът е изваден от експлоатация този месец, четири години преди пълната му амортизация по план, като част от мерките за намаляване на разходите на правителството, съобщават новинарските агенции.

Той изиграва ключова роля при операцията на НАТО по време на конфликта в Босна, а също така участваше и във войната с Ирак през 2003 г.

Арк Роял може да бъде продаден за скрап. Има и предложение обаче съдът да пусне котва в Темза и да бъде използван за хеликоптерна площадка.

До 13 април се очаква онези, които имат интерес към закупуването на самолетоносача, да направят своите предложения. Минимална сума за съда, пуснат във вода през 1981 г. от кралица Елизабет, така и не бе обявена.

„Трябва да сме сигурни в надеждността на човека или организацията, които искат да купят самолетоносача... включително за какво мислят да го използват и съхраняват“, каза говорител на организаторите на търга Тим Форман пред Ройтерс.

Самолетоносачът трябва да премине в ново владение до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още