IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхове от радиация спъват бизнеса на японските ресторанти в Хонконг

Близо четвърт от 600-те японски ресторанта в Хонконг може да бъдат принудени да излязат от бизнеса, предупреждават от сектора

11:49 | 04.04.11 г.
Страхове от радиация спъват бизнеса на японските ресторанти в Хонконг

Всеки четвърти японски ресторант в Хонконг е изправен пред опасността да изпадне от бизнеса заради спад на клиентите, които се опасяват от радиация, съобщи DPA.

Предупреждението идва от експерти в ресторантьорството, след като бе затворен един от водещите японски ресторанти в Хонконг.

По информация на South China Morning Report японският ресторант „Yaegiku“ в района Цим Ша Цуи е бил затворен в петък, след като е отчетен 70% спад на бизнеса, откакто земетресението и вълната цунами предизвикаха ядрена криза във Фукушима.

Симон Вон, президент на хонконгската федерация на ресторантите и свързан с тях бизнес, прогнозира, че има вероятност близо четвърт от 600-те японски ресторанта в града да бъдат принудени да излязат от бизнеса.

Ресторантьорите призовават властите в Токио да издадат сертификати за безопасност, за да гарантират на клиентите, че храната не е заразена с радиация, или да отпуснат заеми, с които да помогнат на ресторантите да поддържат дейността си, докато се опитват да възстановят клиентското доверие.

Хонконг забрани определени храни от пет японски префектури, разположени в близост до Фукушима, но пробите от други райони не откриха радиация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още