IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният филм от вампирската сага "Здрач" надхвърли очакванията

С бюджет за заснемане от около 110 млн. долара, лентата събра 283,5 млн. долара от продажби в дебютния си уикенд в 54 страни по света

12:57 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гост-актьорите Ашли Грийн и Робърт Патинсън при промоцията на &quot;Здрач: Зазоряване: Част 1&quot; в Бюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гост-актьорите Ашли Грийн и Робърт Патинсън при промоцията на "Здрач: Зазоряване: Част 1" в Бюксел. Снимка: Ройтерс

Поредният филм от вампирската сага "Здрач" събра впечатляващата сума от 283,5 млн. долара в световния бокс-офис през уикенда, благодарение на преданите си фенове, които изпълниха киносалоните, за да гледат първата част от края на популярната любовна история, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Приходите от продажбата на билети за "Здрач: Зазоряване: Част 1" в САЩ и Канада възлизат на 139,5 млн. долара. Сумата надхвърля очакванията на дистрибуторите от Summit Entertainment, които прогнозираха печалба от около 125 млн. долара. Лентата се нарежда на пето място сред най-печелившите продукции, излизали на екран в САЩ и Канада.

Към тази сума се прибавят 144 млн. долара от излъчването на филма в 54 страни по света. Лентата е заснета с бюджет от около 110 млн. долара, припомня Ройтерс.

В американския бокс-офис "Здрач: Зазоряване: Част 1" се нарежда на второ място сред най-касовите продукции, пуснати по кината тази година. Първенството се държи от последния филм за приключенията на Хари Потър. През юли лентата "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" реализира 169 млн. долара в дебютния си уикенд на екран.

"Здрач: Зазоряване: Част 1" обаче не успя да подобри рекорда, поставен от друг филм от вампирската сага. Лентата "Здрач: Новолуние" спечели 142,8 млн. долара в САЩ и Канада при излизането си на екран през 2009 г. Осемдесет процента от почитателите на вампирската сага по романите на Стефани Майър са жени, отчитат от Summit Entertainment.

Сагата "Здрач" е сред най-доходоносните холивудски начинания. Досега излезлите на екран филми са донесли на създателите си над 2 млрд. долара в световния бокс-офис. Втората част на последния филм ще излезе по кината през ноември 2012 г.

Финансовият успех на "Здрач: Зазоряване: Част 1" засенчва останалите филми в бокс-офиса на САЩ и Канада.

Танцуващите пингвини в триизмерната анимация "Весели крачета 2" спечелиха "скромните" 22 млн. долара, което им отрежда второто място в класацията. Трета позиция заема лентата  "Войната на боговете" с 12,3 млн. долара.

На четвърто и пето място в бокс-офис класацията на САЩ и Канада са комедията "Джак и Джил" и анимацията "Котаракът в чизми 3D". Приходите от продажбата на билети за двата филма през уикенда възлизат съответно на 12 млн. и 10,7 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още