IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическа разходка в Космоса - екзотично изживяване на солена цена

Космическите разходки излизат по 30-40 млн. долара и непрекъснато поскъпват, но желаещи да полетят не липсват

17:44 | 10.10.12 г. 3
<p>
	Space Adventure и Роскосмос подготвят туристите в Космоса. Източник: <em>Роскосмос</em></p>

Space Adventure и Роскосмос подготвят туристите в Космоса. Източник: Роскосмос

И оперната певица Сара Брайтман ще полети в Космоса, съобщи руската информационна агенция „Новости“. Певицата коментира, че ще започне подготовката си за полета до Международната космическа станция (МКС) вероятно от 2014 година. Преди това тя ще се отправи на 15-месечно турне.

Брайтман е получила одобрението от Роскосмос за полета до МКС и ще лети на борда на „Союз“.

Брайтман не е единственият желаещ да посети космическата станция като турист. С организацията на този бизнес се е заела американската компания Space Adventure, които съвместно с руската космическа програма подготвя желаещите да направят туристическа разходка в Космоса.

Цената на тази екзотична ваканция обаче е доста солена – първите туристи плащаха между 20 и 25 млн. долара, а от юли 2007 година цената се повиши до 30-40 млн. долара. Секторът се развива и вече се предлага и услугата разходка в открития Космос. За нея се доплаща допълнително – „скромните“ 15 млн. долара.

Космическите ваканции обаче непрекъснато поскъпват и според анализатори може би догодина ще бъдат вече с цена от 56 млн. долара.

За някои любители на екстремните преживявания цената не е проблем и досега седем души са се възползвали от тази възможност. На някои от екскурзиантите един път не е достатъчен – един от основателите на Microsoft – Чарлз Симони например, полетя два пъти – през 2007 и 2009 година. За тези разходки той е заплатил общо към 60 млн. долара. 

Но първият турист в Космоса всъщност е Денис Тито. Той стана част от екипажа на „Союз ТМА-32“ и в края на април 2001 година излетя към МКС, като плати за това 20 млн. долара.

Първата дама, посетила МКС в качеството си на турист, пък е американката от ирански произход Ануше Ансари. Тя замести японеца Дайсуке Яномото, на когото не позволиха да участва в полета по здравословни причини. През 2006 година Ансари плати 20 млн. долара за своето космическо приключение.

Може би един от най-артистичните туристи на МКС беше собственикът на „Сирк дьо Солей“ Ги Лалиберте. Той полетя в края на 2009 година и по неофициална информация плати за тази разходка около 35 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ajax4o
преди 11 години
Бояне, те така и така летят до там, защо да не вземат още един "багаж", който ще им плати 30 милиона?! Това не е туристически бизнес, а някакво минимално покриване на разходите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Едно от най-*** разхищения на петрол в човешката история, да направят пътуването не толкова разхитително и вредящо на природата и тогава да пътуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Ако имах толкова пари щях да платя за удоволствието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още