IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха на търг късчета от Луната и Марс за общо над 1 млн. долара

Най-висока цена - 330 000 долара, бе платена за 1,8-килограмова лунна скала

21:22 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Повърхността на Марс, заснета от космическия апарат Curiosity на НАСА. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Повърхността на Марс, заснета от космическия апарат Curiosity на НАСА. Снимка: Ройтерс

Метеорити от Марс и най-голямото парче от Луната, предлагано някога за продан, бяха продадени на най-мащабния по рода си търг за обща сума над 1 милион долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Над 125 метеорита бяха предложени на частната разпродажба, организирана от аукционна къща "Херитидж" в Ню Йорк. Много от  "звездните" лотове, за които се очакваше да бъдат продадени за  суми от 50 000 долара и повече, обаче не намериха купувачи.

Най-висока цена - 330 000 долара - бе платена за лунна скала с тегло 1,8 килограма, която някога се е намирала на обратната  страна на Луната, преди след сблъсък с астероид да полети в  космоса. Сумата е с 10 000 долара по-ниска от долната граница на предварителната оценка.

Най-оспорвано е било наддаването за късче от метеорита  Сеймчан, части от който са намерени в Сибир през 60-те години на миналия век. Метеоритният къс, висок 23 сантиметра, и осеян с  кристали на оливина, е продаден за 43 750 долара.  Сред лотовете, които не намериха купувач, е голямото късче  от марсиански метеорит, паднал миналата година в пустинята в  Мароко през юли миналата година.

Без нов собственик е останал и железен метеорит, открит в пустинята Калахари. Метеоритният къс е бил с оценка между 175 000 и 225 000 долара. Метеоритите се оценяват според размера, редкостта, красотата и произхода им. Някои от лотовете са продадени за суми, по-ниски от неколкостотин долара.

Още подробности за търга можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още